Gino Cornelius: nieuwe coördinator preventie en vroegsignalering

Gino Cornelius is coördinerend preventiedeskundige bij Youz, onderdeel van Antes. Sinds dit jaar is hij, samen met Floor van Bakkum, ook coördinator van de programmalijn Preventie en Vroegsignalering van Verslavingskunde Nederland. Van oorsprong is Gino maatschappelijk werker, maar hij zou niet meer weg willen uit de sector waarin hij nu ruim zeven jaar werkt. “De verslavingszorg heeft mijn hart gewonnen”, zegt hij. En dat is zeer welkom. Want hij heeft de ambitie om de komende jaren het preventiebeleid op het gebied van verslaving in Nederland naar een hoger plan te brengen en samen met gemeentes en regio’s na te denken hoe je preventie en vroegsignalering nog effectiever kan inzetten. Zijn opleiding voor manager bedrijfsvoering, die hij dit jaar afrondt, zal daar zeker bij helpen.

De verslavingszorg heeft mijn hart gewonnen

Aanscherpen basispakket verslavingspreventie
Samen met de andere leden van de programmalijn gaat Gino de preventieplannen voor de komende jaren vormgeven. In grote lijnen houdt dat in dat het basispakket verslavingspreventie wordt aangescherpt. Het basispakket behelst een aanbod bedoeld voor gemeenten, die daarin een keuze kunnen maken uit effectieve interventies die passen bij de grootte en de problematiek van de gemeente.

Inspelen op hot-items in de maatschappij
In de programmalijn Preventie en Vroegsignalering zijn alle bij Verslavingskunde Nederland aangesloten instellingen en organisaties vertegenwoordigd. Per jaar bekijkt de programmalijn wat er in de maatschappij speelt en er wordt gekeken waar er nog iets mist in het preventieaanbod. Gemeenten worden nu bijvoorbeeld gewezen op de mogelijkheid van online activiteiten of het bereiken van de doelgroep via sociale media. De focus kan ook liggen op een onderzoek naar preventie op het gebied van kinderen van verslaafde ouders; en ook sport is een thema. Gino: “Qua preventie is daar nog veel te winnen. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar alcoholverkoop in sportkantines.”

Workshop Landelijke Dag: Zwanger zonder gebruik
Gino Cornelius geeft, samen met psycholoog Georgios Soultanopoulos, op 18 oktober een workshop tijdens de Landelijke Dag van Verslavingskunde Nederland: Zwanger Zonder gebruik. Die is zeker de moeite waard voor professionals die werken met gezinnen die zwanger zijn of willen worden. De workshop gaat over verslavingspreventie en kijkt ook naar de behandelmogelijkheden bij een bestaande verslaving.

Gino’s enthousiasme en gedrevenheid voor het vak is een aanwinst voor de verslavingszorg en wij zijn blij hem als coördinator binnen onze gelederen te hebben! Wil je de workshop van Gino Cornelius bijwonen of wil je meer informatie over de Landelijke Dag? Lees hier meer over het programma.