Lotgenotengroep DJ MIK: De Jonge Mensen In Kracht

Intact Herstel en Zelfhulp van Tactus Verslavingszorg heeft aparte zelfhulpgroepen voor jongeren: DJ MIK. Er zijn nagenoeg geen lotgenotengroepen speciaal voor jongeren die worstelen met verslavingsproblematiek. Deze problematiek komt in veel gevallen voort uit mentale problemen en/of trauma. In ‘gewone’ zelfhulpgroepen voelen jongeren zich veelal niet op hun plek, omdat zij met hele andere dingen bezig zijn dan oudere deelnemers.

Bij Tactus/Intact is er aandacht voor het feit dat jongeren kampen met mentale klachten en daardoor vastlopen. Ze voelen zich niet begrepen en zitten slecht in hun vel doordat ze ADHD of autisme hebben, of zelfs allebei. Zij hebben vaak moeite met de combinatie van alles wat ze moeten doen in het dagelijks leven en met het onderhouden van (gezonde) contacten in een samenleving vol prikkels. Door het gebruik van een middel ervaren veel jongeren rust in hun hoofd en kan er een verslaving ontstaan.

DJ MIK staat voor ‘De Jonge Mensen In Kracht’ en is een zelfhulpgroep voor, door en met jongeren tussen de 16 en de 28 jaar. DJ MIK is een aanbod waar herstel voorop staat voor zowel jongeren met verslavingsproblematiek als voor jongeren die naaste zijn van iemand met een verslaving. In de zelfhulpgroepen van DJ MIK kunnen jongeren open en vrij spreken over zichzelf, successen maar ook over zorgen, behoeften, problemen en ervaringen. Er wordt geluisterd hoe de anderen van hun verslaving af zijn gekomen of omgaan met hun omgeving.

Waarom zelfhulp werkt

  • Jongeren voelen zich minder alleen, merken dat ze niet de enigen zijn die worstelen met bepaalde problemen
  • Zelfhulp geeft kracht en maakt sterk
  • Zelfhulp betekent een andere toekomst, betere vooruitzichten
  • Delen = helen

<<  terug naar overzicht