PROGRAMMA 27 november 2020 Het stigma voorbij –destigmatiseren in de ggz/verslavingszorg

 

12.30 – 16.15 uur Observant  Amersfoort

 

12:30 – 13.00 uur      

Inloop met lunch, registratie/keuze voor twee workshops 

 

13.00 – 13.15 uur      

Welkom en inleiding door middagvoorzitter Jerry Allon, docent verpleegkunde, ervaringsdeskundige, blogger en ambassadeur Socialrun. Hij gaat in op hoe het in Nederland staat met stigma in de ggz/verslavingszorg met name tav verslaving. Ook licht hij het programma toe.

 

13.15 - 13.25 uur
Bijna driekwart van de hulpverleners wil zelf actief met destigmatisering aan de slag. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het Ministerie van VWS. Nicole van Erp, senior onderzoeker Trimbos vertelt over dit onderzoek en het waarom van de generieke module Destigmatisering.

 

13.25 - 13.35 uur
Van Leonie Fotiadis, communicatieadviseur Arkin/Jellinek krijgen we een toelichting op hun opvallende campagne ‘Arkin zoekt Mensoloog’. Het waarom van deze campagne; heeft het iets opgeleverd en wat dan?

 

13.35 - 13.45 uur

Jeannette Ooink, communicatiespecialist, programmacoördinator van het Programma Sociale Inclusie van Verslavingskunde Nederland, is initiatiefnemer van deze bijeenkomst en zal hier kort een toelichting op geven.

 

13.45 - 14.00 uur

PAUZE 

 

14.00 – 14.45 uur      

Workshopronde Tools 1 (45 min) – keuze uit 5 workshops - max. 20 mensen per sessie

 

1. Workshop "Destigmatiseren in de praktijk: maak kennis met de tools Beyond the Label en Bij Nader Inzien" van Samen Sterk zonder Stigma – Mirte Sonntag en Anne van Winkelhof, ambassadeurs Samen Sterk zonder Stigma

 

Laat je inspireren! Ga aan de hand van activiteiten en filmfragmenten met elkaar in gesprek over (de)stigmatisering in de ggz. In deze workshop maak kennis met twee tools die jij na deze dag zelf kunt gebruiken om destigmatisering in de praktijk te brengen.

 

2. Workshop "Quickscan Destigmatiserend werken in de ggz” - Luca Koppen, projectleider Samen Sterk zonder Stigma en Job van den Heuvel, directeur behandelzaken en verpleegkundig specialist GGZ Rivierduinen

 

Benieuwd hoe (de)stigmatiserend jij werkt? De Quickscan Destigmatisering geeft jou en je team het antwoord. De Quickscan is een online tool die inzicht biedt in wat er binnen jouw team al goed gaat op het gebied van destigmatiserend werken en wat nog beter kan. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met de Quickscan en hoor je daarnaast de ervaringen van teams die de tool reeds gebruikt hebben. 

 

3. Workshop "Herschrijf je verhaal met NECT (Narrative Enhancement and Cognitive Therapy)" - Lars de Winter, onderzoeker Kenniscentrum Phrenos, Riek Sijbring, verpleegkundig specialist Molemann Mental Health en Desiree Peters, ervaringsdeskundige Parnassia 

 

NECT is een groepstherapie waarin mensen gezamenlijk praten over en werken aan zelfstigma. In 2019 zijn de eerste groepen gestart in Nederland en is onderzocht in hoeverre NECT effectief is. In deze workshop krijg je een inkijkje in de onderzoeksresultaten en maak je kennis met enkele oefeningen uit de therapie. 

  

4. Workshop Fotovoice – Bart van Mulkom, beleidsmedewerker Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en Jasper Jansen, vrijwilliger VNN

 

Maak kennis met Fotovoice. Een cursus voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid, die willen werken aan bewustwording en bestrijding van stigma. De cursisten ontwikkelen nieuwe rollen en leren omgaan met stigma’s en zelfstigma’s door het expliciet maken van beelden en die met elkaar uit te wisselen. Zij worden zich bewust van het hebben van bijzondere talenten en kwaliteiten om deze in te zetten voor persoonlijke groei. Ervaar het zelf!

 

5. Workshop “Break the Stigma for Families” bij de afdeling Gezinspsychiatrie GGZ Drenthe – Willem Prins, verpleegkundige en gezinstrainer GGZ Drenthe en Ab Nijk, teammanager GGZ Drenthe 

 

Sinds 2019 is samen fietsen met gezinnen geïntegreerd binnen het zorgprogramma Gezinspsychiatrie van GGZ Drenthe. Bij de gezinnen is sprake van meervoudige problematiek en vaak ook meervoudig stigma, gerelateerd aan een psychische aandoening, verslaving, huiselijk geweld en/of armoede. Hoe ga je hier zelf mee aan de slag en wat levert het op? Kom naar de workshop en laat je inspireren om ook samen op de fiets te stappen.

 

14.45 – 15.00 uur      

PAUZE

 

15.00 – 15.45 uur      

Workshopronde 2 (45 min) – idem ronde 1

 

15.45 – 16.15 uur       

Korte plenaire afsluiting

 

Het programma kent nog kleine aanvullingen en wijzigingen.

 

We zien je graag 27 november!