Verslavingskunde (in) Nederland: nu en in de toekomst

 

Op 16 oktober 2018 wordt vanaf 10.00 uur de eerste Landelijke Dag Verslavingskunde gevierd in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De dag is voor iedereen die in brede zin betrokken is bij Verslavingskunde Nederland: professionals en cliënten,  zorgverzekeraars, beleidsmakers, politici, naasten en gemeenten. 

 

Er is een mooi programma samengesteld waar wetenschap & innovatie, storytelling & ervaringsdeskundigheid, muziek & theater elkaar afwisselen rondom het thema 'Verslavingskunde nu en in de toekomst', vooral gericht op Herstel.


Locatie: Rijtuigenloods in Amersfoort

U kunt zich hier aanmelden. 

PROGRAMMA 

09.30 - 10.00 uur inloop

10.00 - 12.30 uur plenair ochtendprogramma:

 

 • Keynote 1: prof dr. Anneke Goudriaan, bijzonder hoogleraar bij Arkin en de afdeling Psychiatrie van het AMC over de laatste inzichten op het gebied van verslaving
 • Keynote 2: prof. Wouter Vanderplasschen, hoofddocent orthopedagogiek aan de vakgroep Orthopedagogiek, UGent over herstel van verslaving. 
 • Ook verwelkomen we staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis die in zal gaan op de rol van de overheid m.b.t. verslaving. 
 • En last but not least: "Anita wordt opgenomen, twee jaar later", waarbij Anita Witzier in gesprek gaat met jongeren die twee jaar geleden hebben deelgenomen aan het televisieprogramma 'Anita wordt opgenomen' om te kijken hoe het nu met ze gaat.

12.30 - 13.30 lunch, muziek van Recover
13.30 - 14.15  uur eerste ronde keuzesessies. Keuze uit ca. 15 sessies
14.15 – 14.30  wissel

14.30 – 15.15  tweede ronde keuzesessies. Keuze uit ca. 15 sessies
15.15 – 15.30  terug naar plenaire zaal

 • In de middag zijn er diverse keuzesessies, bijvoorbeeld over samenwerking tussen forensische verslavingszorg, reclassering, politie en justitie of de samenwerking tussen verslavingszorg, wijkteams en gemeenten. Er zijn sessies over de transgenerationele verslavingszorg, de innovatieve verslavingszorg, de resultaten en de trends en nieuwe middelen. De deelsessies kunnen een workshop, een masterclass, een werkatelier of een inloopsessie zijn. Waar mogelijk en nodig zullen ze interactief zijn en begeleid door een ervaringsverhaal (storytelling) of op een andere manier met inbreng van een ervaringsdeskundige.

15.30 – 16.00 uur uitreiking van de eerste Herstelaward

16.00 – 16.10 uur  afsluiting 

16.10 –  17.00 uur  theatervoorstelling Hunker

 • "Hunker toont liefdevolle maar bitterzoete portretten van mensen die allemaal op een andere manier te maken krijgen met verslaving. Over de zelf die je niet wil zijn, de blik van de ander en hoe de wereld zoals je die altijd hebt gezien kan kantelen. Een poëtische mozaïekvertelling, licht van toon en met een muzikale bodem."

17.00 – 18.00 uur hapje & sapje


Gedurende de hele dag is er een informatiemarkt en zijn er films, waaronder SLAAF van Jack Wouterse. Ook is er live muziek van Recover en heerlijk eten!

 

Accreditatie is aangevraagd bij:

 • Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN)
 • LV POH-GGZ
 • Accreditatiebureau - FGzPT
 • Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)
 • NIP-Eerstelijnspsychologie NIP
 • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register

Voor de Landelijke Dag Verslavingskunde is er een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor lidinstellingen, dus wees er snel bij. Zijn de gratis plaatsen op of werk je niet bij een lidinstelling, dan kun je de uitnodiging hieronder downloaden. De kosten voor een hele dag met een interessant programma, inclusief twee keuzesessies, lunch en een theatervoorstelling als toegift bedragen 250 euro. 


Deze pagina wordt steeds vernieuwd met actuele informatie over het programma. 
Houd dus de website in de gaten en in ieder geval tot 16 oktober!
 

Download
Uitnodiging
Uitnodiging Landelijke Dag Verslavingsku
Adobe Acrobat document 164.3 KB
Download
Sponsorpakketten
Landelijke dag Verslavingskunde - sponso
Adobe Acrobat document 169.3 KB