WORKSHOPS LANDELIJKE DAG 2025

Workshops ronde 1

1. Focus op gezinssituaties: vervolg Youth in Transition-onderzoek

In navolging van hun eerdere lezingen over het Youth in Transition-onderzoek (YIT) gaan Christina Moska en Vincent Hendriks dit jaar in op de gezinssituatie waarin de jongeren zijn opgegroeid. Zij geven een ‘rijke beschrijving’ van de opvoedingsomgeving, aanwezigheid van psychische en verslavingsproblemen, ingrijpende jeugdervaringen van de jongeren, en hoe de jongeren daar zelf op terugkijken. Daarbij wordt een link gelegd tussen deze gezinsaspecten en behandeluitkomsten in het YIT-onderzoek.

  • Christina Moska: onderzoeker / promovenda Youth in Transition
  • Vincent Hendriks: hoofd Verslavingsonderzoek bij Parnassia Addiction Research Centre/hoogleraar Verslaving en Psychiatrische Comorbiditeit bij LUMC Curium.

2.  Connection is key! Systeemtherapie in de verslavingszorg

Hilde Huisman laat zien hoe je op een andere manier naar problemen van de mens en zijn relaties/omgeving kan kijken. Ze benadrukt het belang van de systeemtherapie als onderdeel van de totale behandeling en leert ons hoe je door het stellen van anderen vragen als behandelaar meer inzicht kan krijgen in de (familie)relaties. Wil je er meer over weten? Schrijf je dan in voor deze interactieve workshop.

  • Hilde Huisman: systeemtherapeut – Brijder Jeugd

3. Zorg voor wie zorgt: effectieve interventies voor naasten bij verslavingsproblematiek

Verslavingskunde Nederland heeft de afgelopen jaren samen met verschillende instellingen hard gewerkt aan de ontwikkeling, onderbouwing en training van diverse Naasteninterventies, zoals ‘Help, mijn kind kan niet zonder!’, de ‘5-stappen interventie’ en ‘CRAFT’. Veel professionals zijn inmiddels getraind om deze interventies uit te voeren. Wat zijn nu de kenmerken en verschillen tussen de interventies, hoe kan je ze het beste uitvoeren, en hoe kunnen we zorgen voor een goede borging? Yvonne Ruhl zal samen met een collega van Jellinek ingaan op de inhoud en ook op de financiering van deze interventies.

  • Yvonne Ruhl: Senior preventiewerker regio Noord/Oost – Novadic-Kentron
  • Wendy Schaap: Preventiedeskundige, projectleider naasten – Jellinek

4. Stap uit de reddersrol

In deze workshop nemen Sylvie Spoelstra en Mireille Balster je mee in de valkuilen die naasten vaak ervaren: te veel en te vaak helpen, regelen en oplossen. Het risico? Je belandt in de rol van redder. Herken je dit gedrag bij naasten die jij begeleidt? Of merk je dat je als hulpverlener soms zelf ook in deze rol schiet?

Tijdens de workshop leer je hoe Sylvie en Mireille dit bespreekbaar maken met naasten en andere betrokkenen. Aan de hand van de Lifeboat-methodiek maken zij deze dynamiek op een beeldende manier inzichtelijk. Je ontdekt hoe je belemmerende patronen kunt doorbreken en leert ruimte te creëren voor andere, meer helpende keuzes.

  • Sylvie Spoelstra: familie-ervaringsdeskundige – Tactus Verslavingszorg
  • Mireille Balster: familie-ervaringsdeskundige – Tactus Verslavingszorg

5. Hoe kan werk preventief of ondersteunend zijn bij (problematisch) middelengebruik?

Werk kan een belangrijk rol spelen in het voorkomen of vroeg signaleren van problematisch middelengebruik. Datzelfde geldt wanneer iemand re-integreert. Waarom is werk eigenlijk zo belangrijk? En wat kun je van werkgevers, collega’s en een bedrijfsarts verwachten. Wat werkt wel en wat werkt juist niet.

In deze workshop kun je vragen stellen aan een ervaringsdeskundige over de rol van werk bij preventie en herstel. Je krijgt handvatten hoe je hiermee in jouw werksetting aan de slag kunt gaan en algemene informatie over middelengebruik in de werksetting.

  • Linda van Engelen: adviseur alcohol, drugs, medicijnen en werk – Trimbos-instituut
  • Maddy Blokland: adviseur alcohol, drugs, medicijnen en werk – Trimbos-instituut
  • Ron Annes: preventiewerker en ervaringsdeskundige bij Brijder Jeugd en Preventie

Workshops ronde 2

6. Kinderen & Ouders: Blijvende aandacht voor Kinderen van Ouders met een Verslaving

Kinderen van ouders met een verslaving vormen een belangrijke en vaak onzichtbare groep. Hoe zorg je ervoor dat deze groep structureel aandacht krijgt in je dagelijkse praktijk? Een interactieve workshop over wat het betekent om op te groeien met een ouder die worstelt met verslaving en hoe belangrijk het is om naast het kind ook het ouderschap te ondersteunen, juist als een ouder niet lekker in zijn of haar vel zit. In de workshop zullen praktische handvatten gegeven worden voor blijvende signalering en ondersteuning én wordt ingegaan op hoe structurele financiering en preventieve zorg voor deze doelgroep geborgd kan worden. Laat je inspireren om in jouw werk binnen verslavingszorg en -preventie blijvend oog te hebben voor KOPP/KOV-kinderen en hun ouders.

  • Jacqueline Krouwel – Voorzitter Landelijk platform KOPP/KOV – Jellinek

7. ‘Maak het gewoon’: Effectieve samenwerking met naasten in de verslavingszorg

In deze workshop nemen Sofie Lorijn en Simon Venema je mee in de inzichten uit nationaal en internationaal onderzoek naar de samenwerking met naasten bij verslaving. Welke impact heeft verslaving op naasten? Hoe verloopt de samenwerking met naasten in de praktijk? En wat zijn de specifieke behoeften van naasten, cliënten en professionals? Tijdens de workshop worden praktische handvatten geboden voor verslavingszorginstellingen om samenwerken met naasten in de zorg vanzelfsprekender te maken.

  • Dr. Simon Venema: coördinator onderzoek bij VNN en verbonden aan het lectoraat Verslavingskunde van de Hanzehogeschool Groningen
  • Dr. Sofie Lorijn: onderzoeker bij VNN en verbonden aan het lectoraat Verslavingskunde van de Hanzehogeschool Groningen

8. Sociale steun bij stoppen met roken

In nauwe samenwerking met een aantal ziekenhuizen uit het noorden van Nederland heeft VNN een intensief Stoppen-met-Roken-project (SMR) afgerond. Deelnemers aan het project kampten met somatische problemen en waren zware rokers.

In deze workshop leer je meer over hun aanpak, waarbij aandacht voor de thuissituatie van de rokers en het lotgenotencontact belangrijke elementen zijn. Ook onderlinge steun en het uitwisselen van ervaringen tussen de deelnemers onderling zijn helpend bij het stoppen met roken. Je krijgt inzichten en handvatten over hoe je deze aanpak kunt gebruiken in je eigen werksituatie.

9. Aandachtsfunctionarissen Vroegsignalering Alcoholproblematiek: actie in de lokale context

Landelijk zijn er 11 aandachtsfunctionarissen Vroegsignalering Alcoholproblematiek aangesteld. Zij werken samen om de vroegsignalering van alcoholproblematiek in de lokale context te verbeteren. Zij zorgen dat vroegsignalering van alcoholproblematiek beter op de agenda komt te staan op plekken in de lokale en sociale context van mensen met mogelijk beginnende alcoholproblemen. Zo hebben zij contacten in onder meer verpleeghuizen, buurthuizen, sportverenigingen en revalidatiecentra. Door de handen ineen te slaan, wordt er kennis en expertise uitgewisseld en worden er gezamenlijk materialen ontwikkeld. Benieuwd wat de aandachtsfunctionarissen allemaal doen en hoe, én wat ze in jouw regio kunnen betekenen? Kom naar deze workshop!

10. Levensloopaanpak binnen de forensische verslavingszorg

In sommige gevallen hebben cliënten langdurige ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld wanneer er een hoog risico is op gevaarlijk gedrag, of terugkerende moeilijk beheersbare problematiek of een verslaving. De Levensloopaanpak is een integrale aanpak waarbij gekeken wordt naar iemands leven en de invloed van verschillende sociale contexten zoals wonen, werk, gezin en financiën. Binnen deze aanpak wordt nauw samengewerkt met verschillende ketenpartners. Binnen de forensische verslavingszorg kan deze aanpak worden toegepast voor de groep cliënten die te maken heeft met een combinatie van complexe, langdurige problemen op meerdere leefgebieden, onbegrepen gedrag en een verhoogd veiligheidsrisico.

In deze workshop wordt deze methodiek toegelicht en wordt ingegaan op de vraag welke rol de forensische verslavingszorg kan spelen in deze aanpak.

Naar het inschrijfformulier