Verslavingskunde Nederland feliciteert Lidl Nederland: enige supermarkt die geheel stopt met verkoop sigaretten en tabak

Lidl Nederland stopt per vandaag volledig met de verkoop van sigaretten en tabak. In 2018 kondigde Lidl Nederland als eerste supermarktketen stapsgewijs te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak. Verslavingskunde Nederland reageerde daar verheugd op, en feliciteert Lidl Nederland nu opnieuw met deze belangrijke stap. Verslavingsarts Robert van de Graaf: “Lidl Nederland voegt nu de daad bij het woord. Dat creëert een doorbraak in dit moeilijke dossier. De supermarktketen toont hiermee echt leiderschap.”

Roken belangrijkste doodsoorzaak die te voorkomen is

Het roken van tabak is de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland die te voorkomen is. Elk half uur verliezen in ons land kinderen, kleinkinderen, andere familieleden en vrienden een geliefde aan de gevolgen van roken. Jaarlijks overlijden zo’n 20.000 mensen door roken, en ruim 2.000 door meeroken.

Sigaretten horen niet in supermarkt

Eén manier om roken terug te dringen is het aantal verkooppunten verminderen. Sigaretten en shag, immers dodelijke tabaksproducten, horen niet thuis in een supermarkt. In een supermarkt moeten mensen die willen minderen of stoppen met roken niet in de verleiding worden gebracht om toch tabak te kopen. Dat geldt ook voor ex-rokers. Een supermarkt die sigaretten en tabak verkoopt draagt bovendien bij aan het normaliseren van roken.

In 2018 besloot Lidl Nederland stapsgewijs te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak – een stap die andere supermarktketens niet zetten, uit angst om minder winst te maken. Vanaf medio 2020 zijn supermarkten overigens verplicht om rookwaar uit het zicht te hebben.

Lidl loopt voorop

Door deze stap van Lidl Nederland, één van de grootste supermarktketens van Nederland met 400 filialen, heeft de overheid mede besloten dat sigaretten en tabak vanaf 2024 niet meer te koop mogen zijn bij supermarkten. Lidl loopt nu dus op dit besluit vooruit, iets dat andere partijen die betrokken zijn bij het Nationaal Preventieakkoord niet kunnen zeggen.

In het Nationaal Preventieakkoord staan maatregelen die moeten leiden tot een rookvrije samenleving. Om gezondheidsschade en zorgkosten te verminderen, wil de overheid roken nadrukkelijk ontmoedigen. In het Nationaal Preventieakkoord staan de langetermijnafspraken tussen de overheid en maatschappelijke organisaties.

Verslavingskunde Nederland feliciteert Lidl Nederland met deze voortrekkerspositie en haar bewonderenswaardige rol in de verslavingspreventie. Daar moeten andere supermarkten een voorbeeld aan nemen.