Wie wij zijn

Verslavingskunde Nederland is een expertisenetwerk voor professionals, gevormd door dertien instellingen voor verslavingszorg, cliëntenorganisatie Stichting Het Zwarte Gat en verschillende kenniscentra. Verslavingskunde Nederland bundelt dus de krachten van de volledige sector en is daarmee het expertisenetwerk op het gebied van verslaving in Nederland.

Samen kunnen we effectiever opereren.

Samen effectiever opereren doen we op alle verschillende gebieden waarop je je als professional met een verslaving kunt bezighouden: preventie, behandeling, herstel en reclassering.

Lees alles over Verslavingskunde Nederland in onze flyer.

Ons doel: minder mensen raken verslaafd

Verslavingskunde Nederland is een netwerk van en voor professionals. Ons doel? Dat minder mensen in Nederland verslaafd raken. En dat minder mensen in de problemen komen door verslaving. Dat bereiken we door preventie, behandeling, herstel en reclassering bij verslaving te ontwikkelen en te verbeteren. We vertellen je graag meer over onze ambitie. Lees hier hoe we ons precies inzetten voor deze doelen.

Zo zit ons netwerk in elkaar

Het landelijke netwerk dat Verslavingskunde Nederland is bestaat uit kernleden en partners. Sommige instellingen voor verslavingszorg, cliëntenorganisatie Stichting Het Zwarte Gat en kenniscentra zijn kernleden, andere zijn partners. Lees hier over onze organisatiestructuur en over de kernleden.

Samenwerking

Het belang van cliënten heeft een belangrijke plaats in elke activiteit van Verslavingskunde Nederland. Stichting Het Zwarte Gat heeft dan ook een actieve rol, en we werken nauw met deze cliëntenorganisatie samen.

We werken ook nauw samen met de Nederlandse ggz: de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg. Op die manier versterken we elkaar op gemeenschappelijke thema’s.

Het Waardenetwerk verslaving en gezonde leefstijl van de Nederlandse ggz is zo’n gemeenschappelijk thema. Door een gezonde leefstijl kun je ziektes, zoals verslaving, voorkomen (preventie). Of je kunt voorkomen dat de aandoening erger wordt, en de periode van ziek zijn beter doorstaan.