De Nederlandse ggz en Verslavingskunde Nederland niet blij met sponsordeal Ajax en online-gokbedrijf Unibet

 

De Nederlandse ggz noemt het "jammer" dat Ajax een sponsorovereenkomst heeft gesloten met het online-gokbedrijf Unibet. "Als zo’n sterk merk zich verbindt aan een online-gokbedrijf, krijgen mensen een positief gevoel bij gokken", aldus voorzitter van de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg Ruth Peetoom.

 

Ajax maakte de meerjarige overeenkomst met Unibet dinsdag bekend. Het bedrijf mag sinds juni online gokken aanbieden in Nederland. Volgens Ajax gaan Unibet en de voetbalclub zich naast de commerciële samenwerking ook inzetten voor "preventie van matchfixing, mentale gezondheid en verantwoord spelen".

 

Volgens de Nederlandse ggz en Verslavingskunde Nederland staat het sponsorcontract echter "haaks op alle inspanningen om gokverslaving tegen te gaan". Minister voor rechtsbescherming Franc Weerwind werkt op aandringen van de Tweede Kamer aan een wettelijk verbod op zogenoemde ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen. Het gaat om reclames waar mensen niet actief naar hebben gezocht. Eerder ontstond al ophef over reclames voor gokbedrijven met bijvoorbeeld oud-voetballer Wesley Sneijder.

 

Rolmodel

"Vergis je niet", zegt Peetoom, "spelers van Ajax zijn een rolmodel. Als die online gokken promoten, zullen mensen dat gaan uitproberen - met name jongeren." De kans om vervolgens verslaafd te raken aan online gokken is volgens de Nederlandse ggz "niet gering". Peetoom: "Je kunt veel, vaak en snel spelen, en hebt direct resultaat."

 

Meer clubs kondigden onlangs een overeenkomst met een onlinegokbedrijf aan. Zo maakte ADO Den Haag bekend samen te gaan werken met Bingoal. Ook het stadion van de club wordt naar het bedrijf vernoemd. Het Alkmaarse AZ ging eveneens in zee met een onlinegokbedrijf. Kansino is vanaf 1 juli 'hoofdpartner' van de club.

 

 


Hulpverleners waarschuwen in Trouw voor explosie aan lachgasverslaafden

Verslavingsdeskundigen zien een enorme toename in lachgasverslavingen bij jeugdigen. In Trouw waarschuwen ze voor een deze ‘explosie’, ook omdat de gangbare behandelingen niet aanslaan. Deze groep jongeren is echt anders dan jongeren met een andere verslaving, betogen Marianne Post (psychiater bij Brijder Jeugd) en Gwen van Rooij (verpleegkundig specialist bij Brijder Jeugd). ‘Ze herinneren zich nog wel wat ze meemaakten, maar wuiven het verder weg, bagatelliseren het,’ zegt Post.

Ellen van Geffen, verslavingspsycholoog bij Arkin Jeugd & Gezin en Jellinek: ‘Dat lachgas ook enorm verslavend is, is veel minder bekend. De verslaving bouwt zich pijlsnel op en de trek is enorm.’

 

  • Ook EenVandaag besteedde op 2 april 2022 aandacht aan de zorgelijke toename van lachgas: ‘Zelfs na een verlamming gaan ze door met gebruiken’. 
Download
Lachgasverslaving rukt op onder jongeren - Trouw 2 april 2022
Lachgasverslaving1.pdf
Adobe Acrobat document 1.4 MB
Download
Het verhaal van lachgasverslaafde Sophie - Trouw 2 april 2022
Lachgasverslaving2.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB

Reactie Verslavingskunde Nederland op het nieuwe regeerakkoord dat 15 december 2021 gepresenteerd is: enthousiast over meer aandacht voor preventie, en omvang verslaving

Download
Reactie Verslavingskunde Nederland op regeerakkoord
Verslavingskunde Nederland is enthousiast over meer aandacht voor preventie, en omvang van verslaving.
Reactie Verslavingskunde Nederland op re
Adobe Acrobat document 174.1 KB

Verslavingskunde Nederland vraagt meer aandacht voor structurele verslavingspreventie in preventiedebat

Op donderdag 18 november gaat de Tweede Kamer met demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis in debat over leefstijlpreventie. 

 

Verslavingskunde Nederland ziet dat de aandacht voor preventie toeneemt, maar merkt op dat het vaak stukloopt op structurele implementatie. Daar is – onder andere – landelijke financiering voor nodig. Verslavingskunde Nederland wijst in een brief op het belang van een brede en integrale aanpak. 

 

Bekijk ook de brieven die de Nederlandse ggz over verwante thema’s heeft opgesteld.

Download
Structurele verslavingspreventie
Brief Leefstijlpreventie AO 18 nov 2021
Adobe Acrobat document 215.7 KB

Mensen met autisme hebben een verhoogde kans op verslavingsproblemen blijkt uit onderzoek. GRIP is het eerste werkboek voor cliënt, behandelaar en naasten dat specifiek ingaat op hulp bij verslaving en stress voor mensen met autisme. De auteurs Marc Bosma en Johan van Zanten - beide GZ-psycholoog bij Novadic-Kentron - hebben veel ervaring met werken met mensen met autisme. Bosma en Van Zanten focussen in hun boek op het begrijpen van de leefwereld van mensen met autisme en leggen uit hoe stress bij deze doelgroep vaker leidt tot verslavend gedrag.

 

 

GRIP – Aan de slag met verslaving en stress bij autisme
Marc Bosman & Johan van Zanten
2021, Hogrefe Uitgevers B.V. Amsterdam
€ 22,94 (ex. btw)

 

 

Lees het interview met auteurs Johan van Zanten en Marc Bosma

Download
Interview GRIP nieuwsbrief nov 2021.pdf
Adobe Acrobat document 196.9 KB

Verslavingskunde Nederland feliciteert Lidl Nederland: enige supermarkt die geheel stopt met verkoop sigaretten en tabak

1 oktober 2021 - Lidl Nederland stopt per vandaag volledig met de verkoop van sigaretten en tabak. In 2018 kondigde Lidl Nederland als eerste supermarktketen stapsgewijs te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak. Verslavingskunde Nederland reageerde daar verheugd op, en feliciteert Lidl Nederland nu opnieuw met deze belangrijke stap. Verslavingsarts Robert van de Graaf: “Lidl Nederland voegt nu de daad bij het woord. Dat creëert een doorbraak in dit moeilijke dossier. De supermarktketen toont hiermee echt leiderschap.”

 

Roken belangrijkste doodsoorzaak die te voorkomen is

Het roken van tabak is de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland die te voorkomen is. Elk half uur verliezen in ons land kinderen, kleinkinderen, andere familieleden en vrienden een geliefde aan de gevolgen van roken. Jaarlijks overlijden zo’n 20.000 mensen door roken, en ruim 2.000 door meeroken.

 

Sigaretten horen niet in supermarkt

Eén manier om roken terug te dringen is het aantal verkooppunten verminderen. Sigaretten en shag, immers dodelijke tabaksproducten, horen niet thuis in een supermarkt. In een supermarkt moeten mensen die willen minderen of stoppen met roken niet in de verleiding worden gebracht om toch tabak te kopen. Dat geldt ook voor ex-rokers. Een supermarkt die sigaretten en tabak verkoopt draagt bovendien bij aan het normaliseren van roken.

In 2018 besloot Lidl Nederland stapsgewijs te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak – een stap die andere supermarktketens niet zetten, uit angst om minder winst te maken. Vanaf medio 2020 zijn supermarkten overigens verplicht om rookwaar uit het zicht te hebben.

 

Lidl loopt voorop

Door deze stap van Lidl Nederland, één van de grootste supermarktketens van Nederland met 400 filialen, heeft de overheid mede besloten dat sigaretten en tabak vanaf 2024 niet meer te koop mogen zijn bij supermarkten. Lidl loopt nu dus op dit besluit vooruit, iets dat andere partijen die betrokken zijn bij het Nationaal Preventieakkoord niet kunnen zeggen.

 

In het Nationaal Preventieakkoord staan maatregelen die moeten leiden tot een rookvrije samenleving. Om gezondheidsschade en zorgkosten te verminderen, wil de overheid roken nadrukkelijk ontmoedigen. In het Nationaal Preventieakkoord staan de langetermijnafspraken tussen de overheid en maatschappelijke organisaties.

 

 

Verslavingskunde Nederland feliciteert Lidl Nederland met deze voortrekkerspositie en haar bewonderenswaardige rol in de verslavingspreventie. Daar moeten andere supermarkten een voorbeeld aan nemen.


De Landelijke Dag van Verslavingskunde Nederland staat dit jaar in het teken van Innovatie

 

Innovatie is hard nodig in de verslavingszorg om cliënten sneller en beter te kunnen bereiken en behandelen. Verslavingskunde Nederland heeft opgeroepen om innovatieve initiatieven aan te dragen. We werden verrast door de vele reacties en de diversiteit in de onderwerpen.

 

Het heeft geleid tot een afwisselend programma. De Landelijke Dag is dit jaar geheel online.  

 

  • Vrijdag 15 oktober, 13.00-16.30 uur
  • Geheel online
  • Deelnemen is kosteloos

Bekijk het programma of meld je direct aan.


Festival van de Leefstijl op 27 september 2021

 

Op 27 september 2021 organiseert het waardenetwerk Verslaving en Gezonde Leefstijl, een diverse groep zorgprofessionals, cliënten en wetenschappers, het eerste Festival van de Leefstijl bij Museum van de Geest. Belangrijke ingrediënten van een gezonde leefstijl zijn: gezond eten, genoeg bewegen, goed slapen en genoeg ontspannen. Aan deze aspecten besteden we ruim aandacht op het Festival van de Leefstijl. Soms geven kleine stapjes hierin al een enorm resultaat. En dat bezig zijn met je leefstijl ‘gewoon leuk’ kan zijn, ervaar je ook op deze dag.

 

Wat kun je verwachten op het Festival van de Leefstijl?

Tijdens dit festival leer je meer over de verschillende leefstijlgebieden en vooral hoe jij aan de slag kunt met leefstijl; voor patiënten en cliënten, maar ook voor jezelf. In verschillende lezingen en workshops leer je meer over slaap, voeding, beweging, stress en ontspanning. Ook bieden we je tools om met jouw cliënten te werken aan een duurzame gedragsverandering. Zo kun je direct aan de slag met leefstijl onderdeel te maken van de behandeling van jouw cliënten en patiënten. Samen kunnen we zo een belangrijke bijdrage leveren aan het verkleinen van de gezondheidsverschillen en het vergroten van de lichamelijke en mentale gezondheid.

 

Meer informatie over het programma en de sprekers vind je hier.

 

Kom jij ook?

 

We hebben een beperkt aantal kaarten tegen een aantrekkelijk Early Bird tarief (99 euro per stuk), koop nu dus snel jouw kaarten! Kaarten met een regulier tarief zijn 125 euro per stuk. Bestel hier jouw tickets


Symposium 31 mei 2021
‘Maak de zorg rookvrij’

 

Hoe doe je dat eigenlijk, je zorgorganisatie rookvrij maken? Hoe begin je met implementeren, en hoe zet je door? Wat is de rol en positie van cliënten, behandelaren en bestuurders in dit geheel? Verschillende experts praten je bij, en er is veel interactie. Ook staat het fysieke en mentale effect van roken weer goed op je netvlies. Na dit symposium ben je wijzer over samenwerken aan een rookvrije toekomst, een rookvrije generatie. 

 

Ben jij erbij? Meld je nu aanHet programma vind je hier.
Houd www.rookvrijezorg.com
in de gaten voor meer nieuws.


 

HERKEN ALCOHOLPROBLEMATIEK

 

Het SVA heeft een nieuwe website gelanceerd: Herkenalcoholproblematiek.nl De site ondersteunt professionals bij het vroegtijdig signaleren en aanpakken van alcoholproblematiek en bevat informatie over vroegsignalering bij specifieke doelgroepen. 

 

De site zal de komende maanden worden uitgebreid met kennis en producten die voortkomen uit de activiteiten van het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA) en is daarmee een belangrijke vindplek voor kennis en informatie over vroegsignalering van problematisch alcoholgebruik.

 

Het SVA is een activiteit vanuit het Nationaal Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik en is een samenwerking tussen: Trimbos-instituut, Verslavingskunde Nederland, GGD GHOR Nederland, Stichting Positieve Leefstijl, KBO-PCOB, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en Tranzo.


TIJDSCHRIFT VERSLAVING & HERSTEL

 

Er is een nieuw tijdschrift: ‘Verslaving & Herstel’, speciaal voor onderzoekers, zorgverleners, maar ook voor (oud-)cliënten, ervaringsdeskundigen en familie.

Het allereerste nummer bevat artikelen over sociale normen, herstel bij drugsverslaving, IkPas, berichtgeving in de media en meer. De gehele eerste uitgave kun je hier gratis bekijken.

 

Het tijdschrift verschijnt 4x per jaar papier en online, kost 30€ per los nummer en 95€ voor een abonnement. Er zijn groeps-abonnementen mogelijk en korting voor studenten. 


E-LEARNING ROOKVRIJE ZORG GELANCEERD 

Maandag 23 november 2020 is de E-learning rookvrije zorg gelanceerd.

 

GGZ Ecademy heeft in samenwerking met Verslavingskunde Nederland en de Nederlandse ggz een E-learning module Rookvrije zorg ontwikkeld. De module is speciaal gemaakt voor de ggz en de verslavingszorg. Maandag 23 november tussen 12.00 tot 12.45 uur lanceerde longarts Wanda de Kanter online de nieuwe E-learning. 

 

Het doel van de E-learning is dat iedereen begrijpt wat een rookvrije organisatie is en wat er van hem en haar wordt verwacht om een zorgorganisatie rookvrij te maken. De module wordt verspreid onder leden van GGZ Ecademy en kan in belangrijke mate helpen om de verslavingszorg in 2021 en de hele geestelijke gezondheidszorg in 2025 rookvrij te krijgen. Hierdoor realiseren we gezamenlijk een rookvrije toekomst voor cliënten en collega’s.


Oproep tot inzet

Jacobine Geel deed vanuit de Nederlandse ggz een oproep doen aan de lidinstellingen om de E-learning ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen en in te zetten:

Videoboodschap Jacobine Geel bij lancering E-learning Rookvrije ggz from de Nederlandse ggz on Vimeo.
 

De verschillende deelnemende zorgorganisaties leverden tijdens de lancering een bijdrage. HIer kun je de lancering terugkijken:

Lancering E-learning Rookvrije zorg from de Nederlandse ggz on Vimeo


ONLINE CLUBMIDDAG VERSLAVINGSKUNDE NEDERLAND OP 16 OKTOBER 2020

 

Op 16 oktober bestond Verslavingskunde Nederland drie jaar. We stonden tijdens een online clubmiddag van 13.00 tot 16.00 uur - live vanuit de studio - stil bij wat we gedaan hebben en blikten vooruit met live presentaties, filmpjes en sprekers. 

 

 

Via volgende link (deze zal automatisch in de webbrowser worden geopend) kun je de webinar terugkijken.

 

 

 

 

Mocht je assistentie bij het deelnemen willen, of problemen ervaren dan kun je contact opnemen met de technische ondersteuning vanuit de studio: Diante Stremmelaar (d.stremmelaar@p5com.eu of 06-82749825).


 

30 JUNI 2020
UITBREIDING ROOKVERBOD MET E-SIGARET:

Presentator Edson da Graça zoekt naar feiten en fabels over e-sigaret in mini-docu

 

Vapen en dampen mag niet meer in het openbaar vanaf 1 juli. Waarom niet eigenlijk? Edson da Graça zocht het uit en sprak met een jongerenbrein-deskundige, een arts, jonge vapers en een vapeshop-medewerker over fabels en feiten rondom de e-sigaret. Check de mini-docu:

 

Klik op de afbeelding om de video af te spelen.


Op alle plekken waar een rookverbod geldt – zoals cafés, restaurants, werkplekken en openbare gebouwen – mogen vanaf 1 juli 2020 ook geen e-sigaretten of tabaksverhittingsapparaten meer worden gebruikt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Roken in een vol restaurant voelt inmiddels aan als iets van heel lang geleden. Om gezondheidsschade te voorkomen en het goede voorbeeld te geven aan jongeren werd het hoog tijd dat we het roken van e-sigaretten in onder andere de horeca ook naar de geschiedenisboeken verwijzen. Ook deze maatregel draagt bij aan stoppen met roken makkelijker maken en beginnen moeilijker.”

 

In een mini-documentaire van 6 minuten onderzoekt Edson da Graça, in het dagelijks leven cabaretier en presentator van programma’ s als Willem Wever, de wereld achter de e-sigaret. Een wereld waarin duizenden smaakjes om aandacht vragen, van Mango Milkshake tot Strawberry Cheesecake en Latte Macchiato. In de vele blitse apparaten worden de vloeistoffen tot wel 400 graden celsius verhit en vervolgens geïnhaleerd. Met onbekende én bekende schadelijke gezondheidsgevolgen.

 

De verleiding van de verboden vrucht

Voor jongeren zijn de verleidingen groot en daar lijkt door de industrie handig op te worden ingespeeld. Eveline Crone, hoogleraar op de Erasmus Universiteit en jongerenbrein expert, herkent de signalen.” Jongeren zoeken naar vernieuwing en willen uitproberen. Uit onderzoek van het jongerenbrein blijkt dat zij ontvankelijker zijn voor de beloningen die daarbij horen – het geeft een fijn gevoel om iets nieuws te proberen en bij een groep te behoren. Dergelijke trends worden vervolgens populair bij jongeren en hier wordt door marketeers en sociale mediadeskundigen van bedrijven handig op ingespeeld met kleurrijke apparaatjes en verlokkelijke smaakjes. En dat legt deze bedrijven geen windeieren”, aldus Crone.

Max (23) en Kevin (22) begonnen beiden met vapen om van het roken af te komen. Met wisselend succes, ze zijn beide niet volledig gestopt met sigaretten. Geconfronteerd met de mogelijke schadelijke effecten reageerden ze geschrokken: “Geen idee dat vapen bijvoorbeeld ook neurologische effecten heeft op je gezondheid”, aldus Max.

 

Groot draagvlak voor maatregel

Arts bij het Trimbos-instituut Esther Croes ondersteunt de nieuwe maatregel die het beginnen met vapen moeilijker maakt. “Jongeren zijn zich in beperkte mate bewust van de schadelijke effecten die het inhaleren van de verhitte vloeistoffen veroorzaken. En misschien nog enger, er is nog weinig bekend over de schadelijke effecten op de lange termijn. Van veel smaakstoffen is niet bekend wat er gebeurt bij verhitting. Het Trimbos-instituut is erg blij met deze ontmoedigende maatregel en uitbreiding van het rookverbod. Er is ook groot draagvlak voor. Uit onderzoek van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij blijkt dat 7 op de 10 Nederlanders vinden dat de uitbreiding van het rookverbod met de e-sigaret een goede zaak is.”


Edson concludeert dat de stap naar het roken van tabakssigaretten ‘gewoon kleiner wordt’ en roept jongeren op goed na te denken ‘wat je doet’. De mini-docu werd gemaakt met ondersteuning van vele maatschappelijke organisaties. Dat is onder anderen Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, daar vallen het Longfonds, de Hartstichting en KWF onder. Maar ook het Trimbos-instituut, het RIVM, Verslavingskunde Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose werkten mee.


Voor meer informatie over de e-sigaret:

rokeninfo.nl/e-sigaret

rivm.nl/tabak


Gratis webinar 'Goede zorg = Rookvrije zorg' 30 juni van 13.00 – 14.00 uur


Via onderstaande link kun je het webinar ‘Goede zorg = Rookvrije zorg’ terugkijken en verspreiden binnen je organisatie.

 

https://webinar.geocast.live/goede-zorg-rookvrije-zorg/

 

 

Voor wie?

Voor professionals van zorginstellingen die samen hun zorgorganisatie rookvrij willen maken, zoals medewerkers van de GGZ, ouderenzorg, jeugd(gezondheids)zorg, ziekenhuizen, revalidatiezorg, verslavingszorg, gehandicaptenzorg. En verder voor iedereen die vragen heeft over het rookvrij maken van hun (zorg)organisatie.


Waarover?

Drie sprekers nemen ons mee in het verhaal van rookvrije zorg, juist nu.

  • Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut, spreekt over het belang van rookvrije zorg en stoppen met roken, juist in deze tijd van corona. Haar presentatie gaat over de relatie tussen roken (nicotine) en het oplopen en de ernst van Covid-19. Ze bespreekt hoe stress de motivatie van rokers beïnvloedt.  
  • Robert van de Graaf, verslavingsarts KNMG, vertelt hoe je het rookvrij maken van je eigen organisatie praktisch kunt aanpakken en welke hulpmiddelen je hiervoor kunt gebruiken. We waren immers al begonnen met het rookvrij maken van de zorg en hoe gaan we hier mee door en welke hulp kun je hier bij gebruiken.
  • Noor Rikkers – Mutsaerts, kinderlongarts bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), vertelt een aantal goede voorbeelden over het rookvrij maken van het LUMC. 

Er is een mogelijkheid om tijdens het webinar vragen te stellen, die aan het eind van de sessie beantwoord zullen worden.

 


27 mei 2020
31 mei Wereld Niet Roken Dag: handig kaartje met tips

Juist nu is het verstandig om te stoppen met roken. En wat is een beter moment dan zondag 31 mei: Wereld Niet Roken Dag? Stop zelf, help iemand in je omgeving of help je cliënten. Samen met GGZ Nederland ontwikkelden we een handig kaartje om gemakkelijk het gesprek aan te gaan. Er is een versie speciaal voor de verslavingszorg. Je download dit kaartje hieronder. 

 

Download
Download dit handige kaartje
Maak stoppen met roken bespreekbaar met je cliënt aan de hand van dit kaartje voor de verslavingszorg. Daarop staan een paar vragen die je helpen het gesprek te voeren en praktische afspraken te maken.
Kaartje_stoppen_met_roken_vkn.pdf
Adobe Acrobat document 90.5 KB

Voor de verslavingszorg is afgesproken dat instellingen aangesloten bij Verslavingskunde Nederland in 2020 rookvrij zijn. 

 

Uiterlijk in 2025 zijn alle GGZ-instellingen aangesloten bij GGZ Nederland rookvrij. Er is ook een versie van het kaartje voor de ggz.

 

Voor meer info kijk ook op de site Rookvrijezorg.com


13 mei 2020
Alcohol-Actieweek vanwege Covid-19 uitgesteld naar november

De nieuwe Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) stelt haar eerste landelijke initiatief uit.

Een aantal organisaties heeft vorig jaar besloten zich gezamenlijk sterk te maken voor een gezonder en veiliger alcoholbeleid in Nederland. Zij werken samen als Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN). Deze alcohol-alliantie gaat een bijdrage leveren aan de aanpak van de overmatige en schadelijke consumptie van alcohol in Nederland door de krachten te bundelen. Een van de eerste activiteiten van deze nieuwe alcohol-alliantie is de Alcohol-Actieweek ‘Zien Drinken Doet Drinken’. Vanwege de huidige corona-crisis is de aftrap van deze week uitgesteld naar de eerste week van november 2020.

Alcohol-Actieweek ‘Zien Drinken Doet Drinken’

De alcohol-alliantie organiseert met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de eerste landelijke Alcohol-Actieweek. In deze week staat de boodschap centraal dat kinderen en jongeren het drinken van alcohol veelal kopiëren van drinkende volwassenen. Uit onderzoek is gebleken dat veel ouders niet weten dat ze al zeer vroeg in de opvoeding het toekomstig drinkgedrag van hun kinderen beïnvloeden door te drinken in aanwezigheid van hun kinderen. Het doel van de Alcohol-Actieweek ‘Zien Drinken Doet Drinken’ is dan ook om ouders en andere volwassenen uit de omgeving van kinderen zich hiervan bewust te maken. De beste preventieve keuze is dan ook om niet te drinken als er kinderen bij zijn.

Uitstel Alcohol-Actieweek

De Alcohol-Actieweek stond eerst gepland voor juni, maar is nu verschoven naar 2 t/m 8 november a.s. De bedoeling is in deze week via de media, een campagne-website en promotiematerialen de campagneboodschap ‘Zien Drinken Doet Drinken’ te promoten. Ook worden er voorlichtingsactiviteiten voor o.a. ouders georganiseerd door de landelijke en regionale leden van de alcohol-alliantie en andere organisaties.

 

 


Goede zorg hard nodig bij ernstige psychische aandoeningen
en verslavingsproblematiek

Onlangs verscheen het rapport State of the Art Ernstige Psychiatrische Aandoeningen en Verslaving. De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:

• Aandacht voor de combinatie van psychische aandoeningen en verslaving is urgent.

• Meer screening van comorbiditeit met gevalideerde instrumenten is noodzakelijk.

• Professionals hebben behoefte aan goede richtlijnen, actieplannen en deskundigheidsbevordering.

• Cliënten willen geïntegreerde behandelingen, meer expertise van ervaringsdeskundigen en nazorg.

Het onderzoek

Kenniscentrum Phrenos en Verslavingskunde Nederland gaven onderzoeksbureau Mark Bench de opdracht om te onderzoeken hoe vaak de combinatie van psychische aandoeningen en verslaving (comorbiditeit) voorkomt, wat het beloop van de aandoening is en welke zorg cliënten vervolgens ontvangen. Jaap van Weeghel, directeur wetenschap van Kenniscentrum Phrenos: ‘Mensen met beide aandoeningen worden vaak niet adequaat geholpen. Er wordt veel te weinig gescreend op comorbiditeit en vaak worden cliënten slechts voor een van de twee aandoeningen behandeld.’

Mark Bench verrichtte een literatuuronderzoek en raadpleegde 474 professionals en 134 cliënten. Hen werd gevraagd wat nodig was voor goede zorg, en waar zij vooral behoefte aan hadden.

Wat kwam er uit het onderzoek?

Uit het literatuuronderzoek bleek dat meer dan 100.000 cliënten jaarlijks te maken hebben met een psychische aandoening en een comorbide verslaving. Zij hebben vaak meer en ernstiger klinische en maatschappelijke problemen dan mensen met een enkelvoudig aandoening. Bovendien is het voor deze groep cliënten moeilijk om een behandeling te (blijven) volgen. Als er behandeling is, knappen ze minder goed op en is het risico op terugval groter dan bij mensen met een enkelvoudige aandoening.

Ook gaven veel professionals aan dat hun organisatie of omgeving niet voldoende is ingericht op goede zorg bij verslaving én psychische aandoening. Volgens de helft van de bevraagde professionals ontbreekt het in hun organisatie aan visie en aan een gedeeld gevoel van urgentie. Voor dubbele diagnose behandeling zijn cliënten meestal aangewezen op speciale klinieken. Twee derde van de professionals was van mening dat er geen goed plan is, er te weinig middelen zijn voor deskundigheidsbevordering, samenwerking, tijd voor goede diagnostiek, en dat zij hun competenties op dit gebied willen verbeteren. Tijdens de veldraadpleging gaf een derde tot de helft van de professionals aan nooit een screeningsinstrument te gebruiken om psychische dan wel verslavingsproblemen te inventariseren.

Veel cliënten meldden behoefte te hebben aan een gecombineerde behandeling van beide aandoeningen, de inzet van ervaringsdeskundigheid, een respectvolle bejegening en goede nazorg.

De zorg kan en moet veel beter

Surja Nannan Panday, directeur Zorg, en Margreet van der Meer, manager Onderzoek bij Verslavingszorg Noord Nederland raden aan om de cliënt in zijn geheel te benaderen: ‘Wie is de persoon die zich meldt met problematiek? Bekijk hem of haar vanuit meerdere invalshoeken, niet alleen vanuit het perspectief van de verslaving of de psychiatrische problematiek.’

Hoe kunnen we dit bewerkstelligen? Professionals hebben grote behoefte aan goede scholing, intervisie en materialen waarin de nodige kennis verzameld is, zoals een generieke module. Ook is het van groot belang dat er geïnvesteerd wordt in samenwerking tussen aanbieders van zorg bij psychische aandoeningen en aanbieders van zorg bij verslaving. Dit gaat niet vanzelf en kost tijd en gerichte inspanningen!

Als er niet aan de randvoorwaarden voor goede zorg wordt voldaan, zal er niets veranderen. We moeten daarom in kaart brengen hoe deze gerealiseerd kunnen worden. De best practices die door professionals en cliënten in het onderzoek werden aangedragen, kunnen daarbij helpen. Ook is het wenselijk om nader onderzoek te doen naar preventieve maatregelen inzake middelengebruik in de geestelijke gezondheidszorg.


CORONACRISIS

 

Het netwerk Verslavingskunde Nederland wil de bij haar aangesloten organisaties, waar dat kan, bijstaan in de coronacrisis. Iedereen is nu hard aan het werk om de cliënten zo goed mogelijk op te vangen. En, juist nu men minder contact heeft, is het belangrijk om goede voorbeelden uit de praktijk te delen. Hoe ga jij als professional om met de coronacrisis op je werk? Heb je bruikbare tips voor collega’s? Deze informatie is zeer waardevol. Onze samenwerkingspartner GGZ Nederland is al bezig om alle informatie te bundelen. Signalen, goede voorbeelden en vragen kunt u mailen naar coronavirus@ggznederland.nl. Alle informatie wordt gepubliceerd op een themapagina: https://www.ggznederland.nl/themas/coronavirus. Hier vind je ook actuele informatie, arbeidsrechtelijke informatie, richtlijnen en protocollen.

Laten we elkaar helpen in deze lastige tijd, leren van elkaar om straks nog beter te kunnen samenwerken in het belang van onze cliënten.
 
Blijf gezond!
Walther Tibosch
Voorzitter Verslavingskunde Nederland


Op 16 april verscheen het nieuwe Handboek Leefstijlgeneeskunde. Gabriël Anthonio en Robert van de Graaf schreven voor een hoofdstuk over Verslaving en Gezonde Leefstijl. Het Handboek geeft artsen (in opleiding), praktijkondersteuners en verpleegkundigen, apothekers, paramedici, ggz-medewerkers en andere professionals in en om de zorg een heel praktisch en actueel overzicht van de leefstijlgeneeskunde. Wat is het? Wat werkt en wat niet? En hoe kan ik het inzetten in mijn klinische praktijk, met en bij mijn patiënten?

 

 


Onderzoeksprioriteiten vastgesteld binnen Verslavingskunde Nederland

Verslavingskunde Nederland wil het vakgebied van de verslavingskunde verbeteren, onder meer door zelf richting te geven aan wetenschappelijk onderzoek. Om na te gaan welke onderzoeksthema’s in het veld leven hebben IVO, NISPA en Stichting Het Zwarte Gat een brede veldraadpleging uitgevoerd. Wetenschappers, zorgprofessionals, bestuurders, beleidsmakers, financiers, cliënten en naasten zijn hiervoor geraadpleegd.
Hiermee is gekomen tot vier prioriteiten:

·        Herstellen van verslaving

·        Gepersonaliseerde behandeling: ‘maatwerk’

·        Implementatieonderzoek: samenwerking tussen verschillende sectoren en disciplines

·        Preventie, vroegsignalering en vroeginterventie

Er is een te downloaden eindrapport verschenen waarin beschreven is hoe deze onderwerpen nader zijn ingevuld. Verslavingskunde Nederland verwerkt de resultaten in het kennisbeleid voor de komende jaren.

 


Arnt Schellekens benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie

 

11 maart 2020 - Arnt Schellekens is met ingang van 1 januari 2020 benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

 

Arnt Schellekens (Loon op Zand, 1977) studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit en behaalde in 2003 cum laude zijn master geneeskunde. Hij specialiseerde zich tot psychiater en promoveerde in 2011 op onderzoek naar alcoholverslaving, met name de relatie tussen genetische en omgevingsfactoren.

Sinds 2012 is Arnt Schellekens als psychiater werkzaam in het Radboudumc, waar hij zich specialiseerde in de verslaving en waar hij vanaf 2017 hoofd is van de medisch-psychiatrische opnameafdeling.

 

Hij onderzoekt neurobiologische en psychologische mechanismen die bijdragen aan verslaving en hoopt een verklaring te vinden voor het gegeven dat patiënten met verslavingsgedrag vaak ook lijden aan andere psychiatrische stoornissen (bijvoorbeeld ADHD en depressie) of omgekeerd. Zijn uiteindelijk doel is om met deze inzichten effectievere behandelingsstrategieën te ontwikkelen.

 

SPILFUNCTIE IN VERSLAVINGSONDERZOEK

Schellekens werkte tijdens zijn opleiding tot psychiater onder meer aan hiv/aids-onderzoek in Bandung, Indonesië. Naast psychiater in het Radboudumc is hij tevens onderzoeker binnen het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag en postdoctoraal onderzoeker bij het Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction (NISPA), waarvan hij sinds 2015 ook wetenschappelijk directeur is.

Door de combinatie van zijn klinische werk, wetenschappelijk onderzoek en zijn posities bij het NISPA, vervult Schellekens een spilfunctie in de samenwerking met verslavingszorgfaciliteiten, en met neurowetenschappelijke collega's van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour en gedragswetenschappers van het Behavioral Science Institute (BSI). Tevens is hij verbonden aan Verslavingskunde Nederland.

 

VERSLAVINGSONDERWIJS

Arnt Schellekens heeft het verslavingsonderwijs een belangrijke plek gegeven in het geneeskundecurriculum, is hoofddocent van de landelijke opleiding tot verslavingsarts en coördinator van de landelijke opleiding verslavingspsychiatrie.

 

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET

Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit; (024) 361 6000; media@ru.nl

Prof. Arnt Schellekens


Standpunt Verslavingskunde Nederland Manifest "Voor een realistisch drugsbeleid" 


Amersfoort, 20 januari 2020


Verslavingskunde Nederland heeft kennis genomen van het Manifest “voor een realistisch drugsbeleid” dat recent naar buiten is gebracht. Dit Manifest wordt onderschreven door een groot aantal prominenten uit politiek en media alsook uit de gezondheidszorg.

In het manifest wordt nadrukkelijk geen uitspraak gedaan voor- of tegen het gebruik van drugs, maar wordt een oproep gedaan om, met 100 jaar geschiedenis aan drugsbeleid als achtergrond en informatiebron, te gaan onderzoeken of er vanuit een ander perspectief wellicht (meer) winst te behalen is in het bestrijden van de negatieve gevolgen van drugs en drugsgebruik.

Verslavingskunde Nederland onderschrijft de oproep in het Manifest om actief in te zetten op (nieuwe) manieren om het leed, zowel persoonlijk als maatschappelijk, wat drugs en drugsgebruik met zich mee kan brengen, te bestrijden. Dit sluit aan bij onze missie om actief bij te dragen aan een gezonde en veilige maatschappij. In de globale voorstellen die worden gedaan om te komen tot een drugsbeleid vanuit een nieuw perspectief vindt Verslavingskunde Nederland voldoende aansluiting bij haar doelen en visie, welke eveneens gericht zijn op het verminderen van stigmatisering, een actieve overheid die inzet op intensieve preventie aan (met name) kwetsbare grepen zoals jongeren) en samen met de verslavingszorg een innovatieve en actieve bijdrage levert aan voorkomen en/of beperken van schade ten gevolge van drugs en drugsgebruik’ en het vertrouwen in samenwerking met partijen die hierin een cruciale rol spelen.

 

Manifest en de lijst met ondertekenaars zijn te vinden op www.manifestdrugs.nl 

Verslavingskunde Nederland is graag betrokken bij de verdere uitwerking van het Manifest.

Enkele nieuwsberichten:

RTL NIeuws

Trouw


Nederland zakt voor alcoholexamen

 

Nieuwsbericht Rijksoverheid.nl | 20-12-2019 | 08:00

 

Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Dat kan worden geconcludeerd uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut. De respondenten scoorden gemiddeld een rapportcijfer van 5,1. Minder dan 9 procent van de deelnemers noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5 procent van de respondenten weet dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt. Jaarlijks zijn er meer dan 1000 gevallen van borstkanker waarbij alcohol de vermoedelijke oorzaak is.

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders zelf testen wat ze weten over gezondheid en alcohol via www.alcoholexamen.nl. Het vergroten van kennis en bewustzijn over de gezondheidsrisico’s van alcohol is een actie uit het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in 2018 heeft gesloten met meer dan 70 maatschappelijke organisaties waaronder Verslavingskunde Nederland.

 

Lees hier het hele bericht.


Rookvrije zorg
9 december 2019

In 2030 is de gehele zorg rookvrij, dit is zo afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Om zorginstellingen daarbij te ondersteunen is op 4 december de website www.rookvrijezorg.com officieel gelanceerd.

 

De website bevat best practices uit algemene en academische ziekenhuizen, verslavingszorg- en GGZ-instellingen die al een rookvrije werk- en behandelcultuur hebben gerealiseerd of daarin een aardig eind op weg zijn. Het biedt een toolkit met tips and tricks voor het rookvrij maken van zorginstellingen. Van beleids- en communicatieplannen tot checklists, informatie over rookstop ondersteuning en een wachtkamerfilmpje. 


De website is een initiatief van Koepelorganisaties NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen), NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), GGZ-Nederland en Verslavingskunde Nederland, de Alliantie Nederland Rookvrij, het ministerie van VWS en het Trimbos-instituut.

 

Verslavingszorg in 2020 rookvrij

Voor de verslavingszorg is afgesproken dat instellingen aangesloten bij Verslavingskunde Nederland in 2020 rookvrij zijn. Uiterlijk in 2025 zijn alle GGZ-instellingen aangesloten bij GGZ Nederland rookvrij. Ook zijn in 2025 alle ziekenhuizen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen rookvrij. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Drie hogescholen bundelen krachten onderzoek Verslavingsreclassering

Verslaving is een van de belangrijkste risicofactoren voor criminaliteit. Meer kennis over hoe verslaving een rol speelt bij delinquent gedrag en hoe de Verslavingsreclassering GGZ hierop inspeelt, levert een belangrijke bijdrage aan de vermindering van herhaling van strafbaar en ongewenst gedrag.

De Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Saxion, de Hogeschool Utrecht en de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) hebben de handen ineengeslagen om onderzoek en de aanpak van delinquent gedrag en verslaving naar een hoger niveau te tillen. 

Lees meer

 


Verslavingskunde Nederland steunt 'Artsen slaan alarm' campagne

1 juli 2019

 

“Hoi, ik ben een gynaecoloog en oncoloog dus als je ooit wilt stoppen of kanker krijgt, kan je me bellen,” zegt een arts in een witte jas in het Engels tegen een rokende jongen terwijl hij hem een visitekaartje geeft. Het is de opening van de video bij de campagne #artsenslaanalarm, waarbij artsen rokers op straat benaderen om hen hulp te bieden bij het stoppen met roken.

 

 

Er sterven ieder jaar 20.000 mensen in het land aan de gevolgen van roken. In een open brief aan de Tweede Kamer vragen ze het Nationaal Preventieakkoord te steunen. Vooral door de verkooppunten te verminderen en de prijs van een pakje sigaretten te verhogen. Het akkoord wordt op 4 juli in de Kamer besproken.

 

Kijk ook op Artsenslaanalarm.nl en Verkleindekans.nl  

 

Stoppen met roken is moeilijk, maar mogelijk. Steun vanuit de omgeving en vanuit zorgverleners is vaak cruciaal bij het overwinnen van de verslaving. Bied rokende cliënten, ook in de verslavingszorg, hulp aan bij het stoppen. Doe dit zo vaak en vroeg mogelijk, voordat het roken onherstelbare schade heeft aangericht.

 

Verslavingskunde Nederland steunt deze campagne van harte. 

 


Reactie Verslavingskunde Nederland op erkenning gameverslaving door WHO in 2022

30 mei 2019

Reeds vorig jaar heeft het De Wereld Gezondheidsorganisatie gameverslaving erkend, nu hebben ze er ook criteria bij genoemd. De eerste is een zwakke controle over het gamegedrag: het gaat om de frequentie, de intensiteit en de duur van het gamen. Het tweede is dat gamen meer prioriteit heeft dan andere hobby’s en dagelijkse activiteiten. Het derde criterium is dat de gamer doorgaat met spelen terwijl dat negatieve consequenties heeft: het sociale, persoonlijke en familieleven lijdt er onder. Een diagnose van een verslaving kan na twaalf maanden worden gesteld. Als de symptomen erg heftig zijn, kan de diagnose al eerder worden gesteld. 

 

Deze criteria bieden houvast om mensen die flink in de problemen zitten door het gamen hulp te kunnen bieden. Let wel niet iedere gamer is verslaafd; gamen is populair. Veel gamers ervaren plezier bij het spelen! Echter problematisch gamen komt zeker voor. Instellingen voor verslavingszorg bieden ook behandeling aan mensen met gameverslaving. Vooral bij jongeren zien we deze "nieuwe" gedragsverslaving zeer regelmatig. De psychologische en neurobiologische processen die een rol spelen bij gedragsverslavingen zijn vergelijkbaar met die bij alcohol- en drugsverslaving. De psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Net als bij alle verslavingen, volgen wij ook voor gedragsverslavingen wetenschappelijk bewezen richtlijnen voor behandeling. Tot voor kort viel de financiering van deze behandeling onder onverzekerde zorg. Het is nog steeds onderwerp van gesprek met de zorgverzekeraars maar daar worden hele goede stappen in gezet. Bij sommige instellingen wordt het inmiddels vergoed, mits de juiste criteria worden gehanteerd.

 

Verslavingskunde Nederland is blij met deze ontwikkeling zodat mensen die hiermee in problemen komen makkelijker hulp kunnen krijgen. In deze tijd waarin we nieuwe gedragingen met een mogelijk verslavend element erin zien ontstaan, is het wel goed om kritisch te blijven en je bij alles af te vragen of het wel echt  een verslaving is en zo ja, wanneer precies? De opgestelde criteria bieden hiervoor zoals gezegd een goed houvast.

 

In 2015 zocht 537 mensen hulp hiervoor in de verslavingszorg (Ladis kerncijfers). Hoewel het aantal gameverslaafden in absolute aantallen relatief beperkt is, net zoals bij social mediaverslaving (ook een zogenoemde ‘nieuwe verslaving’) zien we dat mensen die bovengenoemde verschijnselen hebben, soms dusdanige problemen ervaren dat ze er niet zelf niet meer uitkomen. 

 

In het RTL Nieuws van 30 mei is (jeugd) verslavingsarts Sjacco van Iwaarden (De Hoop) te zien. Hij wordt geïnterviewd namens Verslavingskunde Nederland over gameverslaving. Het stuk over gameverslaving begint op 2:14 min. Op de site van RTL Nieuws is tevens een artikel hierover te lezen.


"Maak verslavingskliniek ook toegankelijk voor verslaafde rokers" 

29 april 2019

De landelijke media staan er vandaag bol van. Een brief van Jeroen Hinneman, manager klinische behandeling van Verslavingszorg Noord Nederland aan de Tweede Kamer waarin hij ervoor pleit dat klinische behandeling voor verslaafde rokers om van hun verslaving af te komen, vergoed wordt. Zoals dat nu al het geval is bij alcohol- en drugsverslaving.

Vanavond praat Jeroen verder over dit onderwerp bij het NOS journaal, Hart van Nederland en Pauw.

 

"Het gaat niet om miljoenen mensen, maar om ernstig verslaafden die al het andere al geprobeerd hebben.", licht Robert van de Graaf toe. Robert is bestuurslid van de VVGN (Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland) en Verslavingskunde Nederland. Verslavingskunde Nederland is partner van Alliantie Nederland Rookvrij!

 

Hier een greep uit de publicaties van vandaag. 


11th International Conference on Nightlife, Substance Use and Related Health Issues

Van 15 t/m 17 mei wordt de 11e International Conference on Nightlife, Substance Use and Related Health Issues gehouden. Na eerdere edities in Australië, Europa en Amerika is het dit jaar de beurt aan Nederland. Doel van de conferentie is kennis delen over de impact van het nachtleven en de noodzaak om veilige en gezonde uitgaansgelegenheden te creëren en te onderhouden als het gaat om drank en drugsgebruik. 

 

 

De conferentie is in het Engels en vindt plaats in het EYE filmmuseum in Amsterdam. Het wordt mede georganiseerd door Jellinek. Verslavingskunde Nederland sponsort dit event.


Reactie Verslavingskunde Nederland op Nationaal Preventieakkoord

 

AMERSFOORT – 23 november 2018

 

Verslavingskunde Nederland heeft vandaag het Nationaal Preventieakkoord getekend vanuit de overtuiging dat we hiermee een eerste stap in de goede richting zetten om verslaving aan alcohol en tabak te voorkomen en te verminderen. Verslavingskunde Nederland heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van de inhoud van dit akkoord op de thema’s Problematisch Alcoholgebruik en Tabak/Roken maar is ook nog kritisch.

 

Preventie

Verslavingskunde Nederland onderschrijft dat door preventie ziektelast kan worden voorkomen. Ook wordt door preventie bijkomende maatschappelijke schade zoals overlast voorkomen. De maatschappij in zijn geheel heeft baat bij vroege interventies in ziekteprocessen en bij de beïnvloeding van factoren voorafgaand aan deze ziekteprocessen. Niet voor niets is preventie één van de belangrijkste thema’s binnen Verslavingskunde Nederland.

 

Alcohol

Over het thema Problematisch Alcoholgebruik in het Nationaal Preventieakkoord zijn we nog kritisch. Weliswaar wordt alcoholpreventie geïntensiveerd, maar dit gaat wat ons betreft niet ver genoeg. Het is duidelijk dat niet alleen gezondheidsbelangen hebben meegewogen, maar ook die van bijvoorbeeld de alcoholindustrie. Verslavingskunde Nederland pleit voor de inzet van objectieve, wetenschappelijk gefundeerde beleidsmaatregelen en interventies. Vanuit onze maatschappelijke opdracht en onze expertise zien wij het als onze verantwoordelijkheid om bij dit proces aangesloten te blijven, hierin onze verantwoordelijkheid te nemen en in de komende jaren samen met anderen tot toetsbare verbeteringen te komen.

 

Tabak
In het Nationaal Preventieakkoord worden veel activiteiten omschreven die op verschillende niveaus worden gefaciliteerd en uitgevoerd; zowel landelijke als regionale en sectorale maatregelen worden genoemd. De samenhang van activiteiten op deze verschillende niveaus zou wat ons betreft beter kunnen. Naast preventie is het belangrijk dat de zwaar verslaafde rokers behandeling kunnen krijgen in de verslavingszorg. Om deze zorg betaalbaar te houden dient er concreet gekeken te worden naar de mogelijkheden van verzekerbare zorg in deze.

 

Samen

 

Het is voor het eerst dat we in gezamenlijkheid met zoveel partijen om tafel zitten om het gebruik van de schadelijke middelen alcohol en tabak te beperken en daarmee duidelijke stappen zetten om de gezondheid van de Nederlandse bevolking op de lange termijn te verbeteren. Dat is zeker iets om enthousiast over te zijn en om zowel de Staatssecretaris die dit heeft gestart en gefaciliteerd alsook de betrokken partijen die zich constructief hebben opgesteld mee te complimenteren.

 

Het hele persbericht vind je hier.

 

De Rijksoverheid heeft dit bericht uitgebracht. 

 

Lees hier de reactie van partnerinstelling Trimbos-instituut.

 

Alliantie Rookvrij heeft over het thema Roken/Tabak een bericht uitgegeven, dit lees je hier.


Phrenos Rapport 'Stigmatisering van mensen met een psychische aandoening in Nederland' verschenen

 

1 november 2018- Begin dit jaar heeft Phrenos een onderzoek laten uitvoeren door Mark Bench, naar aanleiding van de oprichting van het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie. Het onderzoek brengt de stand van zaken met betrekking tot stigmatisering in Nederland in kaart. Het rapport ‘Stigmatisering van mensen met een psychische aandoening in Nederland’ is hier een weerslag. Het rapport is [hier] te downloaden op de website van kenniscentrum Phrenos.

 

Het onderzoek, dat plaatsvond onder 2.500 Nederlanders, laat zien dat stigmatisering mede afhangt van de aandoening die mensen hebben: mensen met een psychotische kwetsbaarheid worden meer gestigmatiseerd dan mensen met een depressie. Tevens blijkt dat mensen met een psychische kwetsbaarheid minder worden gestigmatiseerd als ze werk hebben. De mate waarin mensen stigmatiseren wordt beïnvloed door de hoeveelheid kennis die ze hebben over psychische aandoeningen: hoe meer correcte informatie ze bezitten, hoe minder ze stigmatiseren.

 

 

Dat betekent dat interventies en campagnes die zich daarop richten, positieve resultaten kunnen boeken en kunnen leiden tot meer inclusie van mensen met een psychische kwetsbaarheid.


Eerste Landelijke Dag Verslavingskunde

17 oktober 2018

 

Gisteren vierden we ons 1-jarig bestaan tijdens de eerste Landelijke Dag Verslavingskunde samen met ruim 550 belangstellenden in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

 

Er was een mooi programma samengesteld waar wetenschap, innovatie, ervaringsdeskundigheid, muziek, film & theater elkaar afwisselden rondom het thema 'Verslavingskunde nu en in de toekomst', met herstel bij verslaving als rode draad door de dag. TV-presentatrice Anita Witzier was aanwezig en sprak op het podium met drie oud-deelnemers van haar programma Anita wordt Opgenomen om te kijken hoe het nu met ze gaat.

 

Er waren meer gedenkwaardige momenten. In de ochtend werden op het podium certificaten uitgereikt voor instellingen die heel goed op weg zijn in het rookvrij maken van de verslavingszorg. De bronzen en zilveren status gingen naar aan Vincent van Gogh (brons en zilver), Brijder  en Mondriaan (beide brons). Jellinek is op weg naar de gouden status.

 

Staatssecretaris Paul Blokhuis gaf in een videoboodschap het startsein voor het nieuwe platform MIND Verslaving. Een initiatief van MIND, Stichting het Zwarte Gat en Stichting Naast. MIND Verslaving brengt mensen met een verslaving en hun naasten met elkaar in contact www.mindverslaving.nl. Van Verslavingskunde Nederland kreeg het nieuwe platform gisteren 10.000 euro ter ondersteuning overhandigd door bestuursvoorzitter Walter Tibosch.

 

In de middag werd de eerste Herstelaward in Nederland uitgereikt voor het beste idee voor herstel bij verslaving. Deze prijs - een mooi beeldje en een cheque van 2500,- - werd gewonnen door Stichting Straatconsulaat voor Het Educatieproject om ex-dak –en thuislozen en gebruikers weer naar school te laten gaan. Een tweede en derde prijs van resp. 1000,- en 500,- waren voor LeekerweideGroep en Brijder Web Amstelland. Er waren in totaal 32 inzendingen. Nummer 1,2 en 3 werden ter plekke door het publiek gekozen.

 

Bestuur en organisatie kijken terug op een geslaagde dag en rekenen erop over twee jaar de volgende Landelijke dag Verslavingskunde te houden.

 

Verslavingskunde Nederland
Verslavingskunde Nederland is een jaar geleden opgericht vanuit een bevlogen gedeeld gedachtegoed: bijdragen aan een gezonde en veilige maatschappij door het voorkomen en beperken van individuele en maatschappelijke schade als gevolg van verslaving. Verslavingskunde Nederland wordt gevormd door 12 instellingen voor Verslavingszorg (VNN, Novadic-Kentron, Jellinek, Tactus, Mondriaan, IrisZorg, Brijder, Vincent van Gogh, Terwille, De Hoop, Leger des Heils en Antes) en Trimbos-instituut, GGZ Nederland, Resultaten Scoren en cliëntvertegenwoordiging Stichting het Zwarte Gat samen Verslavingskunde Nederland.


 

 

Interventie Moti-55 officieel goedgekeurd door RIVM

De afdeling Preventie van Mondriaan heeft, samen met Tactus Verslavingszorg afgelopen jaar in opdracht van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een passende interventie voor alcoholgebruik van 55-plussers ontwikkeld. Daarnaast heeft de afdeling onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze interventie. Het RIVM heeft nu deze interventie goedgekeurd en als theoretisch goed onderbouwd bestempeld. We zijn blij met dit nieuws! Dat betekent namelijk dat we met de inzet van Moti-55 veel mensen kunnen helpen bij het onder de loep nemen van hun alcoholgebruik. Daarnaast zijn we natuurlijk trots op onze collega’s die deze interventie ontwikkeld hebben!


Alcoholgebruik ouderen stijgt

Er is sprake van een fikse stijging van alcoholproblematiek onder ouderen in Nederland. Ouderen zijn kwetsbaar, door hun veranderde levermetabolisme, door het gelijktijdige gebruik van medicatie en door de afname van het lichaamsvocht waardoor een geringe hoeveelheid alcohol eerder tot effecten en orgaanschade leidt.

Voorbeelden van lichamelijke en psychische klachten die bij ouderen kunnen optreden als gevolg van overmatig alcoholgebruik zijn: hoge bloeddruk, maag- en darmproblemen, incontinentie, moeheid, seksuele problemen, verslaving, angsten, lichtgeraaktheid, somberheid/depressie, slapeloosheid, desoriëntatie en geheugenverlies. Ouderen lopen daarnaast een hoog risico om te vallen.

De effectiviteit van de inzet van vooral motivational interviewing bij deze doelgroep is uitgebreid internationaal aangetoond.

 

Over Moti-55

Mondriaan preventie ontwikkelde, samen met collega’s in Overijssel, de Moti-55-interventie, gericht op de groeiende groep ouderen met risicovol alcoholgebruik (probleemdrinkers). Moti-55 is een individuele theoretisch uitgebreid onderbouwde interventie voor 55-plussers met alcoholproblematiek. Het doel van de interventie is het verminderen en/of hanteerbaar maken van het alcoholgebruik van 55-plussers die participeren in het traject Moti-55.

 

Na aanmelding door de cliënt zelf of door een intermediair kan een kennismakingsgesprek met de cliënt (al dan niet met diens naaste of intermediair) worden gevoerd, waarna het eerste gesprek met de cliënt wordt gepland. In twee tot vier gesprekken wordt Moti-55 aan de hand van 14 vaste onderdelen uitgevoerd. Doel is het verminderen en/of hanteerbaar maken van het alcoholgebruik van 55-plussers.

 

De beoogde deelnemers aan de preventieve interventie Moti-55 zijn ouderen (55+) waarvan bekend is dat ze op een (beginnend) problematische manier bezig zijn met alcoholgebruiken die een verhoogde kans maken op het ontwikkelen van alcoholmisbruik en/of –afhankelijkheid.

Een groot deel van de 55-plussers is zich niet bewust van de nadelige gevolgen van alcoholgebruik voor hun gezondheid en zij zoeken in beperkte mate hulp voor hun alcoholgebruik.

Een eerste pilot-onderzoek naar de effectiviteit van Moti-55 laat gunstige effecten zien. Moti55 is goedgekeurd door het RIVM als goed onderbouwde interventie.

 

 


Preventieakkoord: consultatieversie op korte termijn

In de afgelopen weken is door het ministerie van VWS en potentieel deelnemende partijen intensief gewerkt aan de definitieve teksten voor het Preventieakkoord. Het Preventieakkoord gaat over drie thema’s: roken, alcohol en overgewicht.

 

GGZ Nederland en Verslavingskunde Nederland hebben de afgelopen maanden deelgenomen aan de gesprekken over het thema Roken, in het bijzonder op het thema Rookvrije zorgorganisaties en het thema Wegnemen belemmeringen wet- en regelgeving bij stoppen met roken. Verslavingskunde Nederland heeft tevens deelgenomen aan de gesprekken over het thema Alcohol. 

 

GGZ Nederland en Verslavingskunde Nederland hebben op het thema Roken aangegeven zich te willen verbinden aan de gezamenlijke ambitie om de instellingen voor ggz en verslavingszorg (voor zover aangesloten bij GGZ Nederland) per 2025 geheel rookvrij te maken en de ervaringen in dat traject beschikbaar te stellen aan de gehele zorg. Hierin wordt o.a. nauw samengewerkt met de NFU, algemene ziekenhuizen, gespecialiseerde kankerinstituten, KWF, Trimbos-instituut en de Alliantie Nederland Rookvrij.


Verslavingskunde Nederland mede-oprichter Kennisconsortium Destigmatisering en Sociale Inclusie

 

Op vrijdag 20 april jl. vond de officiële oprichting van het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie op feestelijke wijze in het Dolhuys te Haarlem plaats. 

 

 

Met het leggen van een puzzel van het logo, waarbij voor elk van de 34 oprichters een stukje was, kreeg het kennisconsortium die middag op een ceremoniële manier gestalte. Verslavingskunde Nederland is één van die oprichters. Lees hier meer over de doelstellingen van het Kennisconsortium.

 De inschrijving voor de Landelijke Dag Verslavingskunde op 16 oktober is nu open! 

 

De Landelijke Dag Verslavingskunde - Verslavingszorg nu en in de toekomst op 16 oktober a.s. belooft een interessante en mooie dag te worden, met o.a Prof dr. Anneke Goudriaan, prof. Wouter vanderplasschen,  staatssecretaris Paul Blokhuis en Anita Witzier. In de middag zijn er diverse deelsessies, van hersenonderzoek tot innovaties en interculturele verslavingszorg en van forensische verslavingszorg tot zorg voor kinderen van verslaafde ouders. Dit alles wordt omlijst met muziek, theater en film. Herstel en de toekomst van verslavingskunde in Nederland vormen de rode draad. 

 

Kijk hier voor meer informatie over het programma en aanmelding.

 


 

HANDBOEK ALCOHOL ADVIESGESPREK JONGERE 19/6/2018

 

Preventiewerkers staan voor de uitdaging om in korte tijd, in meestal maar één gesprek, resultaat te halen. Een complicerende factor is dat de jongere die te veel gedronken heeft, vaak niet gemotiveerd is om in gesprek te gaan en het probleem van zijn gedrag niet inziet. Hoe vergroot je zijn bezorgdheid, hoe kun je zijn alcoholgebruik ombuigen naar meer aanvaardbaar gebruik en is verwijzing naar hulpverlening nodig? Allemaal zaken die in het handboek aan de orde komen.

Training en handboek


Het handboek wordt uitgereikt tijdens de training.  Aan het handboek is een training verbonden van 1 of 2 dagdelen.  
Vanuit Verslavingskunde Nederland wordt de training van 1 dagdeel kosteloos aangeboden. Deze  training vindt plaats op 24 september van 13.00-16.30 u op een centrale plek in Nederland. Deze training is bedoeld voor preventiewerkers met kennis van risico’s van overmatig alcoholgebruik en motiverende gespreksvoering.
Opgave bij e.leenders@mondriaan.eu

Meer info:

 

Download
LT Flyer alcohol adviesgesprek jongere 2
Adobe Acrobat document 150.3 KB


-----------------------------------------------------------------------------------------

 

REACTIE Verslavingskunde Nederland op erkenning gameverslaving door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 18/6/2018

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent vanaf vandaag gameverslaving als een officiële verslaving. Toch is er nog veel discussie: want wanneer ben je verslaafd als je (veel) gamet?

 

Gamen is populair. Veel gamers ervaren plezier bij het spelen, echter problematisch gamen komt ook voor. Dit kenmerkt zich door: verlies van controle over de hoeveelheid gamen, sociale conflicten, continu aan gamen denken, onthoudingsverschijnselen bij niet gamen, problemen door het gamen, vluchtgedrag in het gamen en er toch mee doorgaan ondanks de negatieve gevolgen. Wanneer deze verschijnselen zich voordoen, noemt de WHO dat vanaf vandaag officieel een gameverslaving.

 

Binnen de reguliere verslavingszorg behandelen we al meer dan tien jaar mensen met deze symptomen. In 2015 zocht 537 mensen hulp hiervoor in de verslavingszorg (Ladis kerncijfers). Hoewel er een duidelijke stijging is in het aantal mensen dat hulp zocht, is het aantal gameverslaafden in absolute aantallen relatief beperkt. We zien dat mensen die bovengenoemde verschijnselen hebben, soms dusdanige problemen ervaren dat ze er zonder professionele hulp niet meer uitkomen. Zij gaan op zoek naar hulp en kloppen aan bij instellingen voor verslavingszorg.

 

Sommige wetenschappers vinden het nog te vroeg om gameverslaving op de lijst te zetten als erkende verslaving en vinden dat er meer onderzoek moet komen om tot een heldere diagnose te komen. Verslavingskunde Nederland vindt ook dat je het juiste moet labelen om te voorkomen dat mensen die een beetje fanatiek gamen meteen als verslaafd worden gezien. Maar intussen kloppen er mensen bij de verslavingszorg aan met een gameverslaving. Dat er nu erkenning is voor deze problematiek, zal hen faciliteren de toegang naar de hulp te vinden die binnen de instellingen van Verslavingskunde Nederland wordt geboden en die ze nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen.

 

Zie ook het NOS item over gameverslaving van vandaag. En voor meer info en cijfers de site Gameninfo.nl van Trimbos. Voor preventie en/of behandeling kan je contact nemen met een van de instellingen van Verslavingskunde Nederland in de regio.

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

PERSBERICHT Reactie op RIVM rapport over sjoemelsigaret 12/6/2018

 

Tabaksverslaving is een ernstige verslavingsziekte, vergelijkbaar met alcohol- en drugsverslavingen. Tabaksverslaving of stoornis in het tabaksgebruik is opgenomen in de DSM-5 als erkende verslavingsdiagnose. Tabaksverslaving is een verslaving die grote gezondheidsschade teweegbrengt en dikwijls de dood tot gevolg heeft. Iedere dag sterven er tientallen mensen in ons land als gevolg van tabaksverslaving of als gevolg van het meeroken. Elk half uur sterft in ons land één roker, en verliezen familieleden, vrienden, kennissen en collega’s een dierbare.

 

De tabaksindustrie blijkt, door toevoegingen van chemische stoffen en de manier waarop de sigaret geconstrueerd is, opzettelijk de kans op verslaving aan het product door gebruikers te vergroten. Bovendien blijkt de tabaksindustrie rokers en de samenleving als geheel structureel te misleiden over de schadelijkheid van sigaretten. Het moedwillig teweegbrengen van verslaving en zeer schadelijke stoffen toevoegen aan een product, zonder hierover transparant te communiceren, ziet Verslavingskunde Nederland als een zeer laakbaar feit. Verslavingskunde Nederland neemt hiermee stelling tegen de praktijken van de tabaksindustrie.

 

Vanuit de visie om haar expertise op het gebied van verslaving optimaal in te zetten in de maatschappij zagen tien grote verslavingszorg instellingen en cliëntenorganisatie Het Zwarte Gat recent het als hun taak om ook aangifte te doen in de lopende zaak tegen de tabaksindustrie. Deze organisaties zijn, samen met een aantal andere partijen, verenigd in Verslavingskunde Nederland, de landelijke netwerkorganisatie van verslavingszorgaanbieders, kenniscentra en cliëntenorganisaties op het gebied van verslaving. Deze organisaties hopen hiermee bij te dragen aan het verminderen van het stigma op verslaving in het algemeen en tabaksverslaving in het bijzonder als “eigen schuld” en de drempel naar de hulpverlening te verlagen.

 

Vandaag publiceert het RIVM de resultaten van het onderzoek naar de teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO) gehalten in 100 in Nederland te verkrijgen sigaretten. De TNCO-gehalten die gemeten zijn volgens de Canadian Intense (CI) methode zijn minimaal twee keer zo hoog als de gehalten gemeten met de wettelijk voorgeschreven ISO-methode.

De organisaties van Verslavingskunde Nederland die aangifte hebben gedaan zijn content met het onderzoek dat het RIVM heeft verricht. De resultaten passen in het beeld dat wij van de tabaksindustrie hebben en bevestigen nogmaals de reden van de gezamenlijke aangifte.

 

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS reageert ons inziens ook adequaat door direct de resultaten met de Kamer en zijn Europese collega’s te delen in het streven om de schade van het roken van tabak zo spoedig mogelijk verder terug te dringen.

Recent heeft de Lidl besloten om de verkoop van tabak te stoppen. Het rapport van het RIVM onderstreept ook de juistheid van de beslissing die de Lidl heeft genomen. Ook de sigaretten van de Lidl blijken hogere TNCO-gehalten te laten zien bij gebruik van de CI-methode. We hopen dat ook andere tabaksverkopers op korte termijn dezelfde beslissing zullen nemen.

-----------------------------------------------------------------------------------------

  

Verslavingskunde Nederland bezorgd over mogelijke verruiming Drank- en Horecawet

 

De VVD beoogt via een wetsvoorstel het aantal verkoop- en verkrijgpunten van alcohol te vergroten door ‘blurring’ toe te staan. We vinden het zorgelijk dat er een Kamermeerderheid dreigt. Staatssecretaris Blokhuis reageert -terecht- kritisch en geeft aan dat hij geen voorstander is van ‘het bijna ongelimiteerd laten groeien van het aantal plekken waar je alcohol kunt krijgen, zeker nu de gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik steeds duidelijker worden’. Verslavingskunde Nederland (het netwerk van instellingen van verslavingszorg, kenniscentra, cliëntenorganisaties en branche organisatie GGZ Nederland) is het eens met de respons van de Staatssecretaris. Het uitbreiden van het aantal locaties waar alcohol beschikbaar is, geeft risico’s  voor de volksgezondheid.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

31 mei - Wereld Niet Roken Dag

 

Wereldwijd wordt aandacht besteed aan de ‘Wereld Niet Roken Dag’, in 1987 in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) om meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken. Het roken van tabak is namelijk nog altijd de belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziekte en sterfte in ons land. Jaarlijks sterven zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.


De verslavingszorginstellingen die aangesloten zijn bij Verslavingskunde Nederland

bieden behandelingen voor mensen met een tabaksverslaving (stoppen-met-rokenzorg). Verslavingszorg Nederland streeft er naar om alle organisaties in 2019/2020 volledig rookvrij te laten worden. Dit betekent dat niet alleen cliënten worden geholpen om te stoppen met roken, maar ook medewerkers. Het betekent ook dat er niet meer gerookt mag worden in gebouwen en op de terreinen van de organisaties.


Ook buiten de verslavingszorg wordt gewerkt aan een rookvrije generatie. Ziekenhuizen, gemeenten , sportverenigingen, kinderopvangorganisaties werken mee en zelfs supermarkt Lidl heeft laten weten geen sigaretten meer te zullen verkopen in hun winkels. Rook jij? Ga dan de uitdaging aan en blijf vanaf 31 mei rookvrij!

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

30 mei 2018

LIDL STOPT MET VERKOOP TABAKSPRODUCTEN

Lidl Nederland kondigt vandaag, de dag voor Wereld Niet Roken Dag, aan te gaan stoppen met de verkoop van tabaksproducten in haar supermarkten. Lidl Nederland is hiermee de eerste supermarktketen die deze zeer belangrijke stap zet. Verslavingskunde Nederland is hier erg verheugd over en feliciteert Lidl Nederland met dit besluit. 

 

Het roken van tabak is nog altijd de belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziekte en sterfte in ons land. Elk half uur verliezen in ons land kinderen, kleinkinderen, familieleden en vrienden een geliefde aan de gevolgen van het roken. Dat zijn jaarlijks zo’n 20.000 doden als gevolg van roken en ruim 2000 door meeroken.

 

Om het aantal rokers en de schade van het roken terug te dringen is het uitermate belangrijk om het grote aantal verkooppunten te reduceren. Het niet meer verkopen van de dodelijke tabaksproducten in supermarkten zorgt voor het de-normaliseren van tabaksproducten en daarmee van het roken en de schade die deze verslaving veroorzaakt. Sigaretten en shag horen niet thuis in een supermarkt. Een plaats waar jongeren of mensen die willen minderen of stoppen of ex-rokers niet onnodig in de verleiding mogen worden gebracht.

 

Lidl Nederland toont hierin leiderschap, visie en lef door te stoppen met de verkoop van tabaksproducten in haar supermarkten. Het is een zeer belangrijk signaal naar de maatschappij en helpend in ons gezamenlijk streven om kinderen en volwassenen te beschermen tegen het roken. Lidl Nederland draagt hierin bij aan een Rookvrije Generatie, zoals opgenomen in het Regeerakkoord. Verslavingskunde Nederland is van mening dat op korte termijn ook de andere verkooppunten, waaronder supermarkten hierin Lidl Nederland zouden moeten volgen. 

 

Nogmaals proficiat Lidl Nederland!

 

-----------------------------------------------------

 

 

 

Impressie Clubdag Verslavingskunde Nederland 23 maart 2018

 

De eerste Clubdag van Verslavingskunde Nederland in de Observant in Amersfoort,  had als doel om nader met elkaar kennis te maken, te leren van elkaar en vooruit te kijken naar de toekomst. Voorzitter van Verslavingskunde Nederland Walther Tibosch opende de middag en benadrukte het effectief verder versterken van de samenwerking, meer mogelijk maken met minder geld, als belangrijke component van de middag.

Gastspreker Dewi Segaar, manager samenwerkingen en plaatsvervangend coördinator van de Alliantie Nederland Rookvrij, vertelde met enthousiasme over de effectieve samenwerking tussen verschillende organisaties met een zelfde doel. Daarna gaven de zeven programmalijnen van Verslavingskunde Nederland elk een levendige presentatie van de concrete plannen voor het komende jaar, waarbij het publiek actief participeerde met tips en adviezen. Na de pauze werd er gediscussieerd aan de hand van stevige stellingen rond het thema ‘Herstel’. Daaruit kwamen heldere adviezen die in ontvangst werden genomen door een delegatie van de Stuurgroep bestaande uit bestuurders, behandelaren en cliëntenorganisatie Het Zwarte Gat.

Tekenaar Olivier Rijcken heeft de middag vastgelegd in een inspirerend beeldverslag. Aan het eind was iedereen het eens: kennis is macht, samenwerken is kracht. En dat was ook de gedachte achter de oprichting van Verslavingskunde Nederland. Nu is het zaak om de opgedane kennis van de middag om te zetten naar plannen voor de toekomst. Nu al geïnteresseerd in de toekomst?

 

Meld je aan voor een persoonlijke uitnodiging van de Landelijke Dag Verslavingskunde op 16 oktober 2018, met als thema: nu en in de toekomst.

 

Tot dan!

 

*********************************************************************************************************************

Download
U kunt hier de Nederlandse versie van de Zelfaudit Rookvrije Zorg downloaden.
zelfaudit rookvrijezorg NL versie 25feb2
Adobe Acrobat document 1.9 MB

 

 

PERSBERICHT 06-02-2018

Verslavingszorg doet aangifte tegen de tabaksindustrie

Tien Verslavingszorg instellingen en Cliëntenorganisatie Het Zwarte Gat doen ook aangifte in de lopende zaak tegen de tabaksindustrie. Deze organisaties zijn, samen met een aantal andere partijen, verenigd in Verslavingskunde Nederland, de landelijke netwerkorganisatie van verslavingszorgaanbieders, kenniscentra en cliëntenorganisaties op het gebied van verslaving.

 

Verslavingskunde Nederland sluit zich hiermee aan bij een groeiend aantal gedupeerden en maatschappelijke organisaties, waaronder recent het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum Groningen. GGZ-instelling Parnassia sloot zich vorige week reeds bij de aangifte aan.

 

Misleiding / veroorzaken verslaving

Tabaksverslaving is een ernstige verslavingsziekte, vergelijkbaar met alcohol- en drugsverslavingen. Tabaksverslaving of stoornis in het tabaksgebruik is opgenomen in de DSM-5 als erkende verslavingsdiagnose. Tabaksverslaving is een verslaving die grote gezondheidsschade teweeg brengt en dikwijls de dood tot gevolg heeft. Iedere dag sterven er tientallen mensen in ons land als gevolg van tabaksverslaving of als gevolg van het meeroken. Elk half uur sterft in ons land één roker, en verliezen familieleden, vrienden, kennissen en collega’s een dierbare.

De tabaksindustrie blijkt, door toevoegingen van chemische stoffen en de manier waarop de sigaret geconstrueerd is, opzettelijk de kans op verslaving aan het product door gebruikers te vergroten. Bovendien blijkt de tabaksindustrie rokers en de samenleving als geheel structureel te misleiden over de schadelijkheid van sigaretten. Het moedwillig teweegbrengen van verslaving en zeer schadelijke stoffen toevoegen aan een product, zonder hierover transparant te communiceren, ziet Verslavingskunde Nederland als een zeer laakbaar feit. Verslavingskunde Nederland neemt hiermee stelling tegen de praktijken van de tabaksindustrie.

 

Vanuit de visie om haar expertise op het gebied van verslaving optimaal in te zetten in de maatschappij ziet Verslavingskunde Nederland het als haar taak om deze stap te zetten. Zij hoopt hiermee bij te dragen aan het verminderen van het stigma op verslaving in het algemeen en tabaksverslaving in het bijzonder als “eigen schuld” en de drempel naar de hulpverlening te verlagen.

 

Partijen binnen Verslavingskunde Nederland

De partijen aangesloten bij Verslavingskunde Nederland die deze aangifte onderschrijven zijn: Novadic-Kentron, Jellinek, Verslavingszorg Noord Nederland, Brijder Verslavingszorg, Tactus Verslavingszorg, Mondriaan, Vincent van Gogh Instituut, Antes, Iriszorg, Leger des Heils, Cliëntenorganisatie Het Zwarte Gat en Kenniscentrum Verslaving Resultaten Scoren. Ook GGZ Nederland ondersteunt van harte de aangifte van de aangesloten verslavingszorginstellingen.