Preventie en vroegsignalering

Het doel van de programmalijn Preventie en vroegsignalering is het bereik en de kwaliteit van verslavingspreventie te vergroten. Gezamenlijk ontwikkelen we visie, wisselen we kennis uit en laten we producten ontwikkelen en onderzoeken. Daarmee werken we aan één integraal basispakket preventie.

Lokaal samenwerken aan verslavingspreventie

Jaarlijks kampt 7% van de volwassen Nederlanders met een vorm van verslaving aan alcohol, andere drugs, gamen of gokken1, A. Dit kost de samenleving veel, zoals de inzet van justitie en politie, gezondheidszorg, arbeidsverzuim, verstoorde relaties en een negatieve impact op jongeren. Investeren in verslavingspreventie loont. Bekijk hier de factsheet over de impact van verslavingspreventie (pdf).

Investeren in verslavingspreventie loont.

De samenwerkingspartners binnen Verslavingskunde Nederland werken gezamenlijk volgens het Basispakket verslavingspreventie (pdf). Het Basispakket verslavingspreventie bestaat uit een geïntegreerd aanbod van kwalitatief goede én effectieve interventies. Gemeenten kunnen het Basispakket Verslavingspreventie op maat afnemen bij lokale aanbieders, afgestemd op plaatselijke behoeften.

Bekijk de handleiding bij het informatie-instrument (pdf).

Impact en effect van integrale verslavingspreventie

Meer zien over impact en effect van integrale verslavingspreventie? Bekijk hier de animatie.

Contact

De programmacoördinatoren zijn Floor van Bakkum en Gino Cornelius. Ben je geïnteresseerd in samenwerking? Neem dan contact op.