Webinarserie met ervaringsdeskundigen en professionals over verslaving en andere psychische problematiek

Verslaving en psychische problematiek komen vaak samen voor, maar de zorg voor mensen die te maken hebben met beide is vaak apart georganiseerd. Bij de behandeling van verslaving in combinatie met andere psychische problematiek voelen professionals in de verslavingszorg én ggz zich bovendien vaak onvoldoende bekwaam. Ook weten zij niet altijd naar wie te verwijzen, waardoor verwijzingen vaak stroef verlopen.

Hoe kunnen professionals hun patiënt de best passende zorg geven? Om kennis over dit onderwerp te vergroten en de samenwerking te versterken organiseren Verslavingskunde Nederland (VKN), NIP, NVvP, Stichting het Zwarte Gat en Akwa GGZ drie gratis lunchwebinars. Meld je vrijblijvend aan voor de webinars.

Kennis en praktijkervaring van patiënten en professionals in drie interactieve webinars

Tijdens de interactieve webinars wisselen patiënten en professionals uit de ggz en verslavingszorg, kennis en praktijkervaring uit. Hoe herken je bepaalde problematiek? Wanneer bied je zelf een behandeling aan, wanneer verwijs je door en waarom? Hoe werk je samen met andere professionals? Het eerste webinar is een algemene introductie over verslaving en daarmee samenhangende psychische problematiek. In de twee opvolgende webinars gaat het over verslaving in combinatie met specifieke psychische aandoeningen.

  •  Verslaving en psychische problematiek – 29 februari van 12.00 -13.00 uurHoogleraar Verslavingszorg Arnt Schellekens (Radboud UMC) en een ervaringsdeskundige spreken onder andere over comorbiditeit en verslaving, hoe werkt dat neurobiologisch en hoe pak je het aan in de praktijk? Onder leiding van gespreksleider Attie van der Meulen (beleidsadviseur Verslavingskunde Nederland) delen zij kennis en ervaringen, en beantwoorden vragen van kijkers.

Arnt Schellekens: “Ik kom nog veel te vaak patiënten met verslaving en comorbide psychische klachten tegen die tussen wal en schip vallen. Te veel psychiatrie voor de verslavingszorg, te veel verslaving voor de psychiatrie en de patiënt krijgt niet de hulp die nodig is.”

  • Verslaving en trauma – 4 april van 12.00 – 13.00 uur

Meer informatie volgt later.

  • NIEUWE DATUM!! Verslaving en (disfunctionele) persoonlijkheidskenmerken – 27 juni van 12.00 – 13.00 uur (datum was eerst 16 mei)

Meer informatie volgt later.

Meld je nu aan voor de gratis webinars.

Voor de webinars is geen accreditatie aangevraagd.