Maak de zorg rookvrij

Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Roken vergroot de kans op kanker, hart- en vaatziekten, longziekten, complicaties bij een operatie, ernstige risico’s bij zwangerschap voor zowel kind als moeder, diabetes, een verslechterd immuunsysteem en verminderde vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.

Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen hieraan. Dit zijn elk jaar ruim 20.000 Nederlanders. Een groot deel hiervan wil stoppen: 81%. En hier kunnen wij bij helpen. Waarom rookvrije zorg? Bekijk de infographic.

Belangrijke rol voor zorginstellingen 

Zorginstellingen en behandelaren spelen hierbij een belangrijke rol. Zij kunnen mensen helpen om te stoppen met roken. Samen zetten we ons in voor een rookvrije samenleving en rookvrije zorg. Dit doel is vastgelegd in het Nationaal Preventieakkoord, dat is ondertekend door Verslavingskunde Nederland, de Nederlandse ggz en vele andere organisaties.

In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij is. Dit is in aansluiting op de maatschappelijke beweging de Rookvrije Generatie. De Toolkit Rookvrije Zorg biedt zorgprofessionals en -organisaties handvatten om een rookvrije werk- en behandelcultuur te realiseren.

Een goede gezondheid van cliënten bij zorginstellingen gaat immers niet samen met roken. In onze sector behandelen we alle verslavingen, dus ook tabak. Ook moeten zorgorganisaties het goede voorbeeld geven. Daarom: maak de zorg rookvrij.